Kako da prodam

Često prodajni sastanci traju i traju i budu neefikasni ili ne napravimo onaj finalni potez da potaknemo kupca da kupi.

Volim to usporediti s nogometom. To je kao da igrate cijelu utakmicu, a ne zabijete gol. Bez veze.

Prodaja je zaista nešto o čemu bih mogla danima govoriti i iznimno je kompleksna jer se ustvari radi o odnosima, a odnosi su uvijek kompleksni.

 

No kada bih morala sažeti što je to moramo znati/raditi da bismo prodali, onda bi to izgledalo ovako:

  1. Samopouzdanje – kako se osjećam. Da biste ostvarili dobar dojam, dojam osobe od povjerenja, onda se tako morate osjećati, morate tako izgledati, morate točno tako misliti o sebi. 93% komunikacije je neverbalna komunikacija – znate li koje poruke Vaše tijelo šalje, a da toga niste i svjesni?
  2. Točka. Znate li da žene prirodno rečenice završavaju uzlaznim tonom? To je ton koji koristimo za pitanja. A želimo li zvučati sigurno onda rečenicu moramo završiti točkom, a ne pitanjem. Da, to je ono kada ne znate kako da završite rečenicu i onda počnete blebetati svašta, a na kraju kažete: i to je to. Ovo je sigurna karta za nesiguran dojam.
  3. Stvorite potrebu umjesto da prezentirate što nudite odnosno neka oni sami kažu da to žele, neka pitaju. Kako? Minimalno govorite, a maksimalno slušajte i ŠUTITE. Sugovornik će u želji da rasplamsa komunikaciju početi pitati. Automatski će se stvoriti atmosfera da on Vas treba. A onda ste na konju.
  4. Zabijte gol – jasno definirajte idući korak, a taj korak mora biti Vaš. Npr. Šaljem Vam ponudu do kraja tjedna pa se čujemo da zajedno prokomentiramo. Ne prepuštajte ništa drugoj strani. Jer ako ne vodite igru, onda kaskate. A tako ćete uglavnom dokaskati do čekanja u nedogled ili odbijenice.

 

Ovo bi bili neki ključni faktori koje smatram nužnima za uspjeh na prodajnom sastanku. Naravno, to ne znači da ćete ukoliko sve napravite prodati uvijek i svakome. Nije svatko Vaš kupac. Svaki od njih ima još mnogo finesa i mogućnosti, no o tome detaljnije neki drugi put 🙂

 

Autorica: Sanja Gomuzak, prodajna i komunikacijska trenerica
Sofis savjetovanje d.o.o

 

Foto: Ingram Image