Upravo čitate
Jeste li u stresu zbog novca zato što ste dio sendvič generacije?

Jeste li u stresu zbog novca zato što ste dio sendvič generacije?

sendvič generacija

Ako istovremeno financijski brinete i o djeci i o svojim (starijim) roditeljima – pripadate u tzv. sendvič generaciju.

U skupinu pripadaju osobe u dobi oko 40. i 50. godine koji imaju (oba) roditelja starijeg od 65 godina.

Nju većinom čine žene budući da inače gotovo sav teret na kraju padne na njihova leđa.

Mirror izvještava kako je riječ o fenomenu koji se događa zato što se žene danas u sve kasnijoj dobi odlučuju na majčinstvo, a životna dob se općenito produljila.

Kojoj generaciji sendviča vi pripadate?

Neki portali dijele generaciju sendviča na sljedeće:

  • tradicionalna sendvič generacija – odrasli u 40-im i 50-im godinama, skrbe o svojoj odrasloj djeci i starim roditeljima
  • generacija klub sendvič – odrasli u dobi od 50 do 60 godina, upleteni između financijske pomoći svojoj odrasloj djeci, starim roditeljima te unucima ili – mladi u dobi od 30 i 40 godina koji imaju mlađu djecu, a skrbe za roditelje te bake/djedove
  • generacija otvorenih sendviča – bilo tko tko se ne bavi profesionalno brigom o starijim osobama, što je oko 25 % pojedinaca u nekom trenutku njihovog života

Klinfo.rtl.hr piše kako istraživanja pokazuju kako briga za maloljetnu djecu te stare i onemoćale roditelje najčešće pada na leđa žena. Iscrpljuje ih financijski te emocionalno i fizički.

Žene koje kasnije postaju majke, mogu imati roditelje starije od 70 godina koji nisu uvijek dovoljno vitalni i zdravi da pomažu oko unuka. Stoga stariji roditelji često ne mogu računati na pomoć baka i djedova. Štoviše, često moraju o njima brinuti uz odgoj i podizanje vlastite djece.

Prema Pew Research centru otprilike polovina (48%) odraslih u dobi od 40 do 59 godina pružila je financijsku potporu barem jednom odraslom djetetu u prošloj godini, a 27% je pružalo primarnu podršku.

Ti su udjeli značajno povećani u odnosu na 2005.

Nasuprot tome, otprilike petina odraslih osoba srednje životne dobi (21%) pružala je financijsku potporu roditeljima starijih od 65 godina u prošloj godini, u osnovi nepromijenjenim u odnosu na 2005.

Ono što možete napraviti je sljedeće.

Kako hendlati život u generaciji sendviča?

  • Razgovarajte o novcu

Iako je novac tabu tema i mnogi ne vole razgovarati o njemu, to je nužno. Treba pitati roditelje štede li (dodatno) za mirovinu i hoće li se moći brinuti sami za sebe (financijski).

  • Pronađite vrijeme za sebe

Uvijek treba postojati vrijeme za punjenje baterija. To ne treba biti odlazak na vino svaki dan – moguće je odvojiti sat vremena za sebe, pročitati knjigu ili odvježbati u stanu.

Možda će Vas zanimati
knjige o novcu

Također, nikad ne zanemarujte svoje osnovne potrebe i želje jer ćete se inače dovesti u stanje burnouta.

  • Potražite pomoć

Danas postoje razne firme koje nude usluge skrbi o starijima, ali i ostalim poslovima koje će vam pomoći da uštedite vrijeme. Možete platiti čistaćicu, na primjer.

  • Ne ustručavajte se potražiti pomoć obitelji

Primjerice, oformite zajednički inbox i tamo ih informirajte, a oni mogu uskočiti ukoliko je to potrebno.

  • Ne zanemarujte svoju ušteđevinu i mirovinu!

Radi brige s obje strane, mnogi prestanu štedjeti, a pogotovo za mirovinu. Pobrinite se da vam je vaš račun među prioritetima.

Piše: Paula Latinović, PR i marketing; paula@zaokret.com

Foto: pexels

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh