Upravo čitate
Jednostavno do povoljnih zajmova za poslovanje

Jednostavno do povoljnih zajmova za poslovanje

povoljni zajmovi

HAMAG-BICRO uz već postojeće financijske instrumente pokrenuo  Covid-19 zajmove za obrtna sredstva. Namijenjen je subjektima malog gospodarstva (mikro, mala i srednja poduzeća te  fizičke osobe koje obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja) koji su pogođeni pandemijom korona virusa. Razlika u odnosu na ESIF mikro zajmove za obrtna sredstva je u iznosu zajma, koji je povećan na 750.000,00 kn, dužini otplate te kamatnoj stopi koja iznosi 0,25 % za sve prijavitelje.

Cilj je osigurati dodatnu likvidnost mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja te uz smanjenje potrebne dokumentacije.

Uvjeti odobrenja zajma:

  • Iznos do 750.000,00 kuna
  • Kamatna stopa 0,25 %
  • Rok korištenja do 6 mjeseci
  • Poček do 12 mjeseci ako je rok otplate najmanje 2 godine
  • Rok otplate do 5 godina, uključujući poček

Krajnji korisnik mora dokazati da je korona virus imao negativan utjecaj na poslovanje u vidu pada prihoda od minimalno 20 % u prvom kvartalu ili jednakog predviđenog pada prihoda u narednim kvartalima 2020. Također, krajnji korisnik mora imati minimalno jednog zaposlenog na puno radno vrijeme.

Dozvoljeno je odobrenje COVID-19 zajma, neovisno o ranije odobrenim ESIF financijskim instrumentima (Mikro zajam za obrtna sredstva ili investicijski zajam, Mali investicijski zajam, Pojedinačno ili Ograničeno portfeljno jamstvo), ali ne za iste prihvatljive troškove.

Ovaj Financijski instrument vrijedi do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31.12.2020. godine.

I dalje je moguće aplicirati na postojeće ESIF investicijske zajmove (Mikro i Mali zajmovi, ESIF Mikro zajmovi za obrtna sredstva te Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj), koji svi sada zbog korona krize imaju niže kamatne stope.

INVESTICIJSKI ESIF Mikro i ESIF Mali zajam

Cilj Financijskih instrumenta je kreditiranje mikro i malih te srednjih subjekata malog gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja, a u svrhu:

  • osnivanja obrta i trgovačkih društava
  • modernizacije i proširenja već postojećeg poslovanja
  • samozapošljavanja
  • zadržavanja postojećih i povećanja broja novih radnih mjesta

Namjena zajma je ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu te u obrtna sredstva (do 30 % iznosa zajma).

U nastavku je prikaz najznačajnijih stavki ESIF Mikro i Malog zajma.

Tablica

Možda će Vas zanimati
Kata Barisic

ESIF Mikro zajmovi za obrtna sredstva

Cilj Financijskog instrumenta je financiranje trajnih obrtnih sredstava s ciljem omogućavanja bržeg rasta poslovanja i povećanja tržišnog udjela poduzetnika; modernizacije i proširenja već postojećeg poslovanja; financiranje tekućih obveza koje nastaju u redovnim poslovnim aktivnostima; zadržavanje postojećih i povećanje broja novih radnih mjesta; financiranje obrtnih sredstva za nesmetano obavljanje proizvodnje; postizanje, održavanje i poboljšanje likvidnosti poduzetnika; povećanje konkurentnosti; podmirenje obveza prema dobavljačima; priprema izvoza; poboljšanje kvalitete usluge u turističkoj sezoni.

ESIF Mikro zajma za obrtna sredstva

Tablica1

Piše: Kristina Androlić; kristina@androlic-konzalting.hr, Androlić konzalting, mentorica.biz

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh