Je li važnije biti sretna ili biti u pravu? - Zašto sam svoju ideju "prodala" kolegi koji je potom dobio usmeno priznanje?
Trenutno čitate
Je li važnije biti sretna ili biti u pravu? – Zašto sam svoju ideju “prodala” kolegi koji je potom dobio usmeno priznanje?

Je li važnije biti sretna ili biti u pravu? – Zašto sam svoju ideju “prodala” kolegi koji je potom dobio usmeno priznanje?

Gošća Kolumnistica
Person In White Long Sleeve Shirt Holding White Smartphone 3740194 Min

Vječna tema različitog pristupa životu i poslu između žena i muškaraca proizlazi iz različitog umreženja njihovih moždanih sklopki.

Znastvenici će to stručnije objasniti, a ja kad sam ljuta, povrijeđena ili agresivna, to objašnjavam muškim nedovršenim kromosomom (Y umjesto X), ponekad ga, ako sam baš jako ljuta, i nazovem invalidnim – višestruko tumačenje moguće od hendikepiran do nevažeći.

Group Of People In Dress Suits 776615 Min

Gdje leži ženska snaga?

Danas, kad je jedina moguća damska komunikacija s političarima pokazivanje srednjeg prsta, vrijedi razmisliti u čemu je naša snaga, budimo lukave i kreativne.

Htjela bih podijeliti jednu malu priču iz svog korporativnog života, multinacionalna kompanija, šefovi stranci, kolege domaći.

Imala sam mali tim i vodila brend koji je bio tržišni lider u svojoj kategoriji. Ali znate kako je na vrhu. Stalno se boriš da tamo i ostaneš jer vrag nikad ne spava, a ni konkurencija.

Dakle, povela se tema kako ostati na vrhu i pri tome još povećati tržišni udio. Lako poput dječje igre, zar ne? Malo smo računali, malo analizirali i rodila se ideja jedne promocije. Djelovala je skroz jednostavno.

Blur Bottle Bright Building 273238

Već na prvi spomen moje ideje, šef je rekao ne. Prejednostvano je i time djeluje prejeftino.

Vratili smo se smišljati, analizirati i računati (da, u marketingu ima puno matematike – info za sve one koji misle da su marketing reklamice i influenceri), međutim sve drugo je bilo komplicirano i u konačnici nedovoljno efikasno.

I tada se rodila jedna druga ideja, ideja o drugačijem pristupu koji sam prezentirala svom timu također.

Jesam li sam spomenula da je moj tim bio skroz ženski?

Happy Female Manager With Papers Near Office Building 3885528

Dakle, ideju smo prezentirale kolegi iz drugog odjela i poslale smo ga na misiju da to predstavi istom onom šefu koji je bio protiv.

Muška arogancija, česta isključivost u komukaciji uz opaske tipa samo nas to može katapultirati rodila je plodom! Dan kasnije dolazi nama šef s genijalnom idejom našeg kolege, pita nas za mišljenje, ali već se da naslutiti njegov entuzijazam.

Naravno da smo za, sprovedeno je u djelo brzinski.

Par mjeseci kasnije na godišnjem razgovoru slušam od šefa kako se moram strateški razviti. Naravno da je zadovoljan s prodajnim rezultatima, ali bilo bi dobro da više razvijam strategiju kao na primjer kad je kolega iz drugog odjela imao genijalnu promocijsku ideju za moj brend.

I šta sad? Da budem povrijeđena? Da tvrdim da su muškarci šovinisti? Da žene imaju manje šanse pri razvoju karijere? Ne, ne i ne.

Krenimo redom.

Moja svjesna odluka je bila poslati kolegu, poklonila sam svoju ideju za dobrobit brenda i cijela unutarnja kalkulacija je bila na temu koji mi je jednostavniji način da se ideja brzo odobri i da čim prije počne generirati rezultate. Lukavo? Pragmatično? Glupo? I tu je kvaka.

Man And Woman Leaning On Table Staring At White Board On Top 3205570

Meni kao majci, ženi u korporativnom svijetu, nije bilo bitno kome će šef pripisati ideju, nije mi bilo bitno nahraniti ego. Jedino bitno je bilo kako ostvariti čim veću prodaju i time ostvariti maksimalan bonus, moj tim i ja.

A skidanje tog bonusa je značilo prijevremenu otplatu jednog kredita. Zgodno, zar ne?

To što smo žene u poslovnom svijetu, ne znači da imamo manje šanse.

Mi same odlučujemo o svojim prioritetima i borbama, uz načelan stav da su borbe nepotrebne ako ih možemo izbjeći razgovorom. Ionako oduzimaju previše energije i pune su distrakcija.

Više
Miss7 Ke

Samo prihvaćanje činjenice da smo drugačije spojene, može nam donijeti puno unutarnjeg mira i pomoći će nam da ostanemo usredotočene na ono što nam je zaista važno.

Two Women Having Conversation On Stairs 1438084

Promatranjem života u savani možemo puno naučiti. Lavica je puno bolji lovac od lava. Brža je i može trčati brzinom do 70 km/h, dok lav postiže maksimalnu brzinu od 55 km/h. Pri napadu na plijen lavica ima bolju tehniku. K tome donosi na svijet mladunčad, podiže je. Ipak, lav je kralj životinja. Još nisam čula da je uvriježeno lavicu zvati kraljicom. I to je priroda. I to je ok.

Sa šefom strancem sam ostala u kontaktu i nakon što je otišao iz Hrvatske.

Uostalom, naš projekt je i njemu omogućio napredovanje, prezentirao ga je na konferencijama kao Best in Class primjer.

U jednom razgovoru, nekoliko godina nakon realizacije naše jednostavne, efikasne i superuspješne promotivne ideje, spomenula sam je i ispričala mu moju stranu priče. Nije razumio, zašto smo slale kolegu, zašto je same nismo branile.

S osmijehom sam mu rekla da ne treba razumjeti, kao što ni ja ne razumijem zašto je trebam braniti i da su mi smiješni militantni termini i tako to, a onda sam ga podsjetila tko je te godine dobio maksimalan bonus. Kasnije sam ionako napredovala, bilo je još projekata.

Savjete iz ove priče slodobno primijenite u slučaju:

  • potreba za brzim odobrenjem ideje
  • očuvanje unutarnjeg mira
  • konkretna dobit za vas na kraju projekta

Nikako ne koristiti savjete ako:

  • želite se svidjeti šefu na prvu
  • niste spremne da drugi nose zasluge za vaše ideje
  • sklone ste iscrpljivanju da bi bile u pravu

Piše: naša čitateljica Ana Horvat

Foto: Pexels

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
0
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice