Upravo čitate
Izliječite svoj odnos i priču s novcem

Izliječite svoj odnos i priču s novcem

zene i znanje

Ah, žene i novac.

Više nego interesantna i danas potrebna tema za koju moram reći da sam ponosna na sebe da sam je, što bi se reklo svladala, i sad sam u miru i lakoći oko svega što se tiče novca. Nažalost, mnoge žene od davnina imaju recimo to tako – čudan odnos s novcem.

I dok su naše pretkinje na neki način imale ograničene mogućnosti i slobodu izbora, nama danas sve stoji na raspolaganju pa tako ako smo ozbiljnih namjera da svoj život podignemo na viši nivo, relativno brzo i lako možemo postići financijsku neovisnost oslanjajući se na vlastitu inteligenciju, svoje resurse i snage. No prije svega dugujemo sebi da izliječimo svoj odnos i priču s novcem i da se potom financijski obrazujemo. Naravno da sam svjesna da je to lakše reći nego učiniti, posebno kad govorimo o ženama na području Hrvatske i svih zemalja bivše zajedničke države.

Žene i ulaganje

Zato što su žene na ovim prostorima vremenom programirane da je isplativije u sebe ulagati na način da ulažemo u svoju vanjštinu, vanjski izgled (odjeća, torbe, šminka, plastične operacije), nego u interne stvari poput osobnog rasta i razvoja, financijske pismenosti i razvijanja poduzetničkog mentalnog sklopa.

Kad držim predavanja na tim prostorima najčešće me žene pitaju – koliko će mi vremena trebati da dođem do razine na kojoj si ti i mogu li dobiti popust, a idealno bi bilo da sve tvoje tečajeve dobijem besplatno.

Istovremeno me to i nasmijava i rastužuje.

Ne možemo istovremeno željeti biti bogate i imati otpor u ulaganje novca u znanje koji nam potencijalno može pomoći kreirati mentalni sklop obilja ili izgraditi profitabilan biznisa.

Novac voli velikodušnost.

Novac ide, zadržava se i uvećava uz osobe za koje zna da će ga tretirati s velikodušnošću.

Ako želite više novca, morate biti spremni davati ga velikodušno.

I sama godinama kontinuirano ulažem u sebe, u vlastiti i u razvoj svog biznisa. I imam svoje business coacheve i mentore.

Većina žena nažalost još uvijek živi u pretvaraj se dok to ne postane istina, (eng. fake it till you make it) balonu. I umjesto da svoje cijenjeno vrijeme ulažu u vlastitu edukaciju o novcu, troše je na isprazne priče o pasivnim prihodima koji nikad nisu skroz pasivni jer ipak moraš za njih raditi da bi ih održavao, odnosno moraš im davati svoje vrijeme, prostor i svoju energiju.

Novac voli jasnoću

Mnoge žene poduzetnice, coachevi i treneri radije održavaju celebrity status naslikavajući se okolo umjesto fokusirajući se na generiranje prihoda.

Ja recimo nikad ne objavljujem slike sa svojih treninga i seminara jer poštujem privatnost svojih klijenata. Također i potpisujem Ugovore o povjerljivosti i obvezujem se na čuvanje svih poslovnih tajni što mi dodatno omogućuje da naplaćujem visoke cijene za svoje usluge.

Većinu fotografija na kojima sam ja, a koje možete naći na internetu, su s evenata na kojima sam gost govornik na tuđim eventima ili na eventima koje ja besplatno organiziram.

Već neko vrijeme preferiram raditi samo s bogatijim klijentima i ženama koje su ozbiljne i zaista posvećene svojim namjerama.

Kad sam prestala biti svima sve i uvijek na raspolaganju, postalo mi je jasnije u kojem smjeru želim da se moj posao dalje razvija i tada sam iskusila rapidan rast posla.

Novac Vas ne kvari već Vas čini više onim kakvi već jeste. I tko trebate biti i postati.

I zato je presudno biti autentičan i djelovati s integritetom.

Ja uvijek govorim samo o temama u kojima sam stručna. Ne svaštarim, ne podučavam kako skinuti višak kilograma iako sam i sama skinula 44 kg i pomogla sam to i drugima da učine, ali ne zato jer su mi prišle da skinu kile, nego zato što su uočile da im nešto nedostaje u životu, a gubitak viška kilograma bila je sretna nuspojava našeg rada.

To podučavam i na svom Momentum Mastermindu o novcu.

Često naglašavam razliku između biti osnažena i usklađena i duboko ući unutra u sebe kroz praktične vježbe i koristiti inteligentne strategije.

Online izdanje Money Masterminda bit će dostupno taman nakon mog gostovanja u Zagrebu na konferenciji Žene i novac u listopadu 2019.

Možda će Vas zanimati
energija novca

Lakše je nego ikad živjeti život kakav želimo i koji nam je namijenjen i nikad za žene nije bilo lakše doći do odnosa s novcem koji će im dati osjećaj mira i spokoja.

Pitanje je samo – koliko ste ozbiljne oko toga i želite li to stvarno?

Moja osobna misija jest ostaviti trag u vidu što više žena koje su usklađene sa sobom, bogate i djeluju s integritetom i koje služe kao primjer što je sve moguće.

Živim svoju misiju svakodnevno i vidim žene koje žive svoje snove, pomažem im, podržavam i mentoriram ih, posvuda po svijetu.

Govorili su nam da je potrebno cijelo selo da se odgoji jedno dijete.

E pa tako i ja ne mogu sve sama.

Pridružite nam se u nježno naprijed revoluciji koju smo pokrenuli i iscijelite svoju priču i odnos s novcem i otvorite put za sve buduće generacije ženskih lidera koje će nam tek doći.

Nježno prema sebi. I budite bogate.

 

Piše: Lidija Rosati, lidija@lidijamrosati.com, www.lidijamrosati.com

Foto: Ingram Image

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh