Upravo čitate
Istraživanja pokazuju da partneri lakše opraštaju preljub, nego financijsku nevjeru

Istraživanja pokazuju da partneri lakše opraštaju preljub, nego financijsku nevjeru

Financijska nevjera

Kad sam se obrazovala za psihoterapeutkinju, na satu supervizije, iznijela sam problem jednog klijenta koji se uvijek žalio oko plaćanja. Iako je znao kolika je cijena jedne terapijske seanse, uvijek je prigovarao i govorio kako je to skupo i kako je opet uzaludno potrošio novac.

Riječi koje mi je tada izgovorila supervizorica nikada neću zaboraviti:

Klijenti koji prigovaraju oko novca i koji su škrti, uglavnom su škrti i s emocijama. Kad vam dođe klijent, obratite pažnju kakav odnos ima prema novcu. Sasvim sigurno je da takav odnos ima i sa/prema emocijama.

Ovo mi je bila jedna od najboljih lekcija koju sam naučila, a kako sam nastavila raditi psihoterapiju, tako sam upoznala puno klijenata koji su mi dolazili zbog novčanih razmirica.

Jedna klijentica smatrala je da ju je muž iznevjerio na financijskom nivou i da ta nevjera traje otkako su stupili u brak:

Iako zarađuje deset puta više od mene, uvijek traži da na kraju mjeseca podvučemo crtu i sve platimo po pola. Kad smo na odmoru, na ručku, u kinu…, svatko plati svoj dio i novac vadi iz svog novčanika. On je toliko precizan da i zadnji novčić izbrojimo. Kad smo kupili stan, naravno, ja sam morala dići kredit, a on je platio u kešu. U početku nisam puno obraćala pažnju na to, ali od tada je prošlo dvadeset godina i svaki mjesec podvlači crtu, a nekidan mi je rekao da mu dugujem pet eura od prošlog mjeseca. Rekla sam mu da je on dosljedan poslovici kako je čist račun, duga ljubav i da želim razvod.

Druga klijentica je također smatrala da joj je muž financijski nevjeran. Otkrila je u njegovim računima neki veliki odbitak. Kad je išla provjeriti, ovaj je, prije nekoliko godina, podigao veliki kredit i redovno otplaćivao veću sumu novca. Ona je tada prvi puta saznala za taj novac. Kad ga je pitala što je s tim novcem, odgovorio je da joj ne može reći. Čak, niti nakon inzistiranja i prijetnje da će tražiti razvod braka, nije joj rekao za što je uzeo taj novac. Razvela se od njega, jer nije mogla prijeći preko toga. Kaže da bi lakše podnijela preljub, nego što je iznevjerena na ovakav način. Nikada nije saznala kuda je nestao taj novac.

Jedan klijent je bio sav u šoku, kad je saznao da njegova žena ima crni fond i u njemu preko 100 000 eura. Živjeli su dobro i dobro oboje zarađivali, ali on nije imao predstavu da je ona za šest godina braka uspjela uštedjeti toliko novca. Kad ju je doveo pred gotov čin i rekao da zna za njen crni fond, priznala je da je svakog mjeseca uzimala dio i s njegovog računa. Poslije toga, dugo su oboje dolazili na terapiju, kako bi ponovo izgradili međusobno povjerenje.

Moje iskustvo u radu s ljudima pokazuje da partneri lakše opraštaju preljub, nego financijsku nevjeru.

Istraživanja pokazuju da, ako se bračni partneri na početku braka svađaju oko novca, neće biti zadovoljni u braku i da će, vjerojatno doći do razvoda. To je zato što smo različiti i imamo različita uvjerenja o novcu. Stoga je od izuzetne važnosti za partnere, a prije nego stupe u brak, da razgovaraju o stavovima i ciljevima koji su vezani za novac. Budući da smo različito odgojeni i imamo drugačija uvjerenja o novcu i financijama, kvaliteta veze/braka uveliko ovisi od toga na koji način ćemo iskomunicirati sve ono što nam je važno o novcu.

Također, jako je važno da sami sa sobom raščistimo stavove koje imamo o novcu i da postavimo sebi pitanja kao što su uspomene o novcu koje smo ponijeli iz djetinjstva. Izazivaju li u nama ugodne ili neugodne emocije? Što su nam roditelji ili stariji govorili za novac? Kako smo dobivali džeparac? Koliko? Kako smo se pritom osjećali? Kad smo se prvi put posvađali zbog novca? S kim? Kako smo se osjećali? Kad smo prvi put bili dužni? Kad su nama dugovali? Što smo radili i naravno, kako smo se osjećali… Ova pitanja su važna, jer nam se često pojavljuju situacije u sadašnjosti, a koje imaju veze s prošlošću i tadašnjim neriješenim emocijama oko financija, a koje iz prošlosti prenosimo u sadašnjost i tako reagiramo. Dakle, reagiramo onako kako (ni)smo reagirali onda kad se to dogodilo.

Prema istraživanjima, financije su na drugom mjestu razloga zbog kojih se ljudi razilaze.

Zato je važno da objasnite svom partneru, prije nego stupite u brak, koja je vaša definicija novca i/ili sigurnosti i što planirate poduzimati kako biste se osjećali financijski sigurno.

Stručnjaci predlažu da je potpisivanje predbračnog ugovora jedna od opcija koja može donijeti dobrobit u braku. Pitanje dugova koje unosite u brak također obavezno raspravite i dogovorite način njihove otplate.

Ako želite zajedno upravljati financijama, teško je ako sve financijske karte nisu otvorene. I to bez asa u rukavu.

Možda će Vas zanimati
obitelj

Važno je i da znate kojem financijskom tipu osobe pripadate. Možda jedno od vas planira, a drugo troši bez ikakvog reda. Razgovarajte o tome i odredite tko kakvu financijsku ulogu ima, odnosno tko plaća račune i pazi da se ne pređe određeni limit. Važno je da oba partnera imaju raspoređene financijske uloge i da oba imaju uvid u financijsko stanje.

Jedna stara poslovica kaže: Kad bijeda pokuca na vrata, ljubav izlazi kroz prozor. Međutim, ako su partneri otvoreni jedan prema drugome, ako su razjasnili svoje financijske stavove i očekivanja te ih prihvatili, novčana nestašica ih može učiniti još jačim. Tada mogu zajedno prebroditi i eventualni financijski krah i obezbijediti sebi udoban i sretan život.

Za kraj razmislite kakav VI stav imate o novcu. Jer, to puno govori i o vašim emocijama.

 

Piše: Vahida Djedović, psihoterapeutkinja

Foto: Ingram Image

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh