Upravo čitate
Intervju – Lea Brezar – Novac je potreba, živa stvar koja ima svoju energiju

Intervju – Lea Brezar – Novac je potreba, živa stvar koja ima svoju energiju

Žene i novac

Pitali smo Leu Brezar, spisateljicu i poduzetnicu, vlasnicu časopisa Brend Kultura, suvlasnicu agencije Dhar media, vlasnicu stručne licence Superbrands Hrvatska te suvlasnicu, nedavno otvorene privatne srednje škole, Epohe, o njenom odnosu s novcem te što uči kćeri o novcu.

ŽIN: Što je za tebe novac, što ti novac predstavlja?
Lea: Predstavlja potrebu. Živa stvar koja ima svoju energiju za koju moramo biti prijemčivi.

ŽIN: Kako bi opisala svoj odnos s novcem? Mijenja li se on tijekom godina?

Lea: Itekako se mijenjao. Odrasla sam u obitelji gdje je nemam novaca bio razlog za sve što ne možemo imati. S tim sam uvjerenjem odrasla i trebalo mi je niz godina da ga promijenim. Prvo sam se uvjeravala afirmacijama da ga zaslužujem, dok ga danas privlačim i potpuno sam neopterećena njime. Znam da ga imam za sve što mi je potrebno.

ŽIN: Na što najviše trošiš? U što ulažeš? Kako štediš? 

Lea: Najviše ulažem u posao. Od kad sam poduzetnica, sav smo zarađeni novac uvijek ulagali i obrtali stvarajući dodatnu vrijednost. Tu je projekt Superbrands, investicija u izdavaštvo (moje knjige), školovanje (studiram psihologiju) te od nedavno i u EPOHU, privatnu gimnaziju koju sam otvorila s mojom dragom prijateljicom Renatom Brekalo.

ŽIN: Koji bi savjet dala mlađoj sebi?

Lea: Prvo plati tekuće troškove i onda troši što je preostalo. I uvijek kad podižeš novac iz tvrtke za materijalne troškove, isplati ga s plaćanjem dobiti. Ne želite da vam se to nakupi na kraju godine.

ŽIN: Idu li duhovost i novac zajedno?

Lea: Naravno da idu i ne vidim zašto bi jedno isključivalo drugo. Ukoliko se odlučite za asketski život, onda vam novac neće trebati, ali ako želite biti angažirani i mijenjati sebe pa time utječući na svijet oko sebe, onda je on neminovan.

ŽIN: Kako upravljaš s novcem budući imaš vlastite biznise?

Lea: Planiram i više se ne zalijećem s nesmotrenim odlukama. Svjesna sam svojih mogućnosti i uvijek čekam pravi treutak za novu investiciju.

Možda će Vas zanimati

ŽIN: Imaš li zajednički budžet s mužem?

Lea: Imamo zajednički budžet i doma i u tvrtki (koju vodimo skupa). Nas se odnos temelji na pošivanju granica i pitanja na što se troši nisu potrebna. Nekako je oduvijek bilo tako.

ŽIN: Što svoje kćeri učiš o novcu?

Lea: Da ga ima dovoljno za sve što trebamo, no da treba s njime znati raspolagati. One su se već okušale u štednji za stvari koje jako žele (kao npr. za bas i električnu gitaru) te su ga strpljivo skupljale odričući se dijela dnevnog džeparca.

 

Razgovarala: Kristina Ercegović, urednica portala; kristina@zaokret.com

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh