Upravo čitate
Intervju – Jadranka Boban Pejić – Možeš ti to i bez kredita

Intervju – Jadranka Boban Pejić – Možeš ti to i bez kredita

Jbp

Razgovarali smo s Jadrankom Boban Pejić, poznatom i nagrađivanom poduzetnicom, EY Poduzetnik godine finalisticom prošle godine, pionirkom makrobiotike na ovim prostorima, ženom iza niza brendova koje znamo – Makronova, Biovega, Bio&Bio, Zrno, Planetopija, autoricom nekoliko kuharica itd. itd. o njenom odnosu s novcem.

ŽIN: Što je za tebe novac, što ti novac predstavlja?

JBP: Novac je za mene jedan od oblika životne energije. Od malena (tako sam i odgojena), nije bio razlog zašto nešto radim tj. bio je posljedica i u isto vrijeme bila sam svjesna njegove važnosti. Novac omogućuje i pruža priliku za dosta dobrih stvari u životu koje se mogu koristiti za osobnu evoluciju, a onda je posljedica toga i zadovoljstvo.
Većinom ga promatram kao priliku za ulaganje u nešto što će i meni i drugima činiti dobro.

ŽIN: Kako bi opisala svoj odnos s novcem? Mijenja li se on tijekom godina?

JBP: Postoje periodi u kojima naš odnos (tj. moj odnos s novcem) postaje složeniji i u isto vrijeme s godinama smo sve bolji jedno s drugim, skoro pa jako dobri prijatelji. 🙂 Trebalo je, s vremenom, izbrisati neka vjerovanja o novcu koji nije dobar itd. koji su valjda, kao i kod većine, ostaci socijalizma, odgoja itd. Tijekom proteklih godina često se miješao i strah (hoću li uspjeti pokriti sve troškove? hoću li uspjeti vratiti sve kredite), no i tu smo se nekako dogovorili da ipak uvijek sve bude nekako.

ŽIN: Na što najviše trošiš? U što ulažeš? Kako štediš?

JBP: Edukacija (putovanja prema unutra i prema van), ulaganje u zdravlje (hrana, kozmetika, dodaci prehrani – sve, naravno organsko. 🙂 Najveća privatna ulaganja su u edukaciju djece (i isplati se svaka lipa), a poslovna u ljude s kojima radim i nove, zelene projekte.

ŽIN: Koji bi savjet dala mlađoj sebi?

JBP: Možeš ti to i bez kredita. 🙂

ŽIN: Idu li duhovnost, novac i biznis zajedno?

JBP: Ne mogu jedno bez drugog ukoliko želimo ispunjen i radostan život.

ŽIN: Kako upravljaš novcem kad imaš niz biznisa?

Možda će Vas zanimati
štednja na fakultetu

JBP: Svaki poslovni subjekt je odvojen i neovisan u svakodnevnoj operativi. Ulaganja matica (Biovega) najviše provodi za proizvodnju organskih proizvoda (Bio-zrno). S godinama, nakon puno pokušaja i pogrešaka, sve smo bolji.

ŽIN: Imaš li zajednički budžet sa suprugom?

JBP: Moj suprug je već odavno upravljanje financijama prepustio meni, a ja to opravdavam transparentnim izvještavanjem.

ŽIN: Što si djecu naučila novcu?

JBP: Novac može omogućiti neke sjajne stvari i život s njim je ugodniji stoga je vrijedan respekta. U isto vrijeme za najvažnije stvari u životu obično ga ne trebaš.

Razgovarala: Kristina Ercegović, urednica, kristina@zaokret.com

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh