Godišnji izazov za srpanj - Kako se osjećate dok trošite novac? - Ne kupujte ako osjećate brigu i krivnju - Žene i novac
Trenutno čitate
Godišnji izazov za srpanj – Kako se osjećate dok trošite novac? – Ne kupujte ako osjećate brigu i krivnju

Godišnji izazov za srpanj – Kako se osjećate dok trošite novac? – Ne kupujte ako osjećate brigu i krivnju

Anita Radicev
godišnji izazov za srpanj anita radičev

Ušli smo u drugi dio ove fenomenalno nepredvidive godine rasta, razvoja i promjena. Mogli bi samo afirmirati – Kako zanimljivo! – na sve što se događa i kroz što kao pojedinci, ali i kao društvo prolazimo.

Prošli mjesec sam spomenula neke iskorake za koje sam rekla da ću ih ponovno spomenuti i ovog mjeseca jer su se kroz ovaj mjesec i odvijali.

Tijekom srpnja unutar VIP grupe Žene i novac dogodila su se predstavljanja, upoznavanja i prisni komentari i podrška među nama. I predivne emocije.

Jedan od iskoraka je svakako bilo moje osobne predstavljanje koje sam pisala po inspiraciji, a nekako osjećala u nekim trenutcima da nemam što za reći – čak i misli kako nisam poduzetnica, nemam firmu, nemam što ponuditi.

Tad sam shvatila da svi uvijek imamo što za dati i ponuditi. Uvijek možemo dati ljubav, pažnju, lijepu riječ, topao pogled, podržati nekoga, ohrabriti nekoga, razumjeti ga i suosjećati s njim, dati savjet, ponuditi pomoć. Toliko je toga svi možemo dati jedni drugima. A sreća raste kada se dijeli.

Moj drugi iskorak bilo je rekonektivno iscjeljenje kroz koje sam ovaj mjesec prolazila s Anitom Jakovljević s kojom me naravno upoznala naša Krstina. Uz Anitu sam se osjećala kao dijete koje majka vodi kroz život, ali majka koja razumije, ne osuđuje, podržava i hrabri.

To je ono kako se svi trebamo odnositi jedni prema drugima. Predivno iskustvo. Nešto što sam od početka 2020. odgađala jer nisam imala novaca, pa sam onda u jednom trenutku shvatila da ga nikad neću ni imati za to ako ne odlučim kad ću to jednostavno napraviti, dogovoriti termin i uplatiti iznos.

Dobila sam regres koji je stigao krajem lipnja i čudna li čuda – baš nekako taman iznos koji mi je trebao za ta 3 tretmana. I odlučila sam – taj novac ostavljam za tretmane i ne diram ga. Čim sam uplatila bolje sam se osjećala, nisam razmišljala o novcu ni o tome hoću li imati dovoljno za druge stvari. Ovo je bila ona situacija kad odlučite – i gotovo.

Tretmani su bili predivni, motivirajući, ohrabrujući. Kako su prolazili dani, ja sam sve jasnije vidjela svijet oko sebe, ali prvenstveno sebe samu – svoje reakcije, svoje strahove, svoje mane i svoje vrline, svoje talente i svijet mogućnosti koji se otkriva preda mnom.

S potpuno drugačijom energijom sam se počela odnositi prema sebi, ali i prema drugima. Počela sam ih gledati očima ljubavi, bez prosudbe, osude i mojih procjena.

Primijetila sam da sam s lakoćom ulazila u razgovor s nepoznatim ljudima (najčešće roditelji u dječjim parkovima), s lakoćom upoznavala jedan drugi svijet oko sebe. To se odrazilo i na obiteljski odnos i naše međuodnose. Imala sam više strpljenja i razumijevanja za muža i dijete, naše roditelje i njihova razmišljanja. Dogodila se neka lakoća i jasnoća. Poseban mjesec u svakom slučaju.

A kako sam prolazila kroz ovomjesečne izazove, let’s see!

1. Dajmo donaciju s mudrošću (ne dati ribu, nego naučimo nekog pecati) – Iako pričamo o novcu, nisam donirala novac, nego svoje znanje, vrijeme i ljubav kroz savjete koje sam na temelju osobnog iskustva i stečenih znanja dala jednoj majci u dječjem parku.
Što sam naučila: Kao što sam gore već napisala – uvijek imamo nešto što možemo dati.

2. Oni koji žele BESPLATNE STVARI nikad se ne obogate! PLAĆAJTE SVE. – Unazad nekoliko godina, često sam bila fokusirana na to što mogu dobiti besplatno jer sam mislila da neću imati novac za platiti.

No u besplatnom leži zamka u koju mnogi upadnu – osobno, nisam uvijek cijenila to nešto što bi dobila besplatno, na primjer besplatni webinar, seminar i slično. A kada bih platila – više sam se trudila i angažirala oko učenja i redovitog praćenja.

Bilo bi korisno zapitati se zbog čega težimo tome da nam se sve servira i da dobijemo besplatno? U kojem grmu leži zec – imamo li misli o siromaštvu pa mislimo da nemamo za platiti ili ne cijenimo nečiji rad, trud, vrijeme i znanje pa ne želimo platiti? Ili nam je ego toliko jak da mislimo da smo toliko savršeni da nam sve treba biti servirano besplatno? Što leži iza želje o besplatnim stvarima?

Što sam naučila: Kad mi je do nečega stalo – platim. Kad platim – osjećam se dobro jer to znači da imam. A kad imam, osjećam se još bolje. A kad se osjećam još bolje sretna sam jer je netko dobio nagradu za svoj rad, vrijeme, trud, znanja, angažman. I da će taj netko moći uložiti novac u sebe da može drugima dati još više. I tako smo svi na dobitku. I što više dajemo, to više primamo.

3. Kako se OSJEĆAMO DOK TROŠIMO – ne kupujte ako osjećate brigu i krivnju.

Kupujte s radošću. Ugoda je bit obilja. Uživajmo dok trošimo, no istovremeno rasipanje nije obilje.

Ovdje je jako bitna svijest. Osvijestiti kada kupujemo / trošimo i kakav nam to osjećaj izaziva. Uhvatila sam samu sebe da sam zadnjih mjeseci znala trošiti da bih stvorila osjećaj da imam, no istovremeno sam bila u podsvjesnom strahu i grču jer sam na krivi način htjela postići taj osjećaj imanja i protočnosti.

Tu bi se uplela u zamku koja bi na kraju završila osjećajem krivnje i osuđivanjem same sebe.

Što sam naučila: Potrošiti zadnju kunu na najdraži sladoled, kavu, kolač, komad odjeće ili čega god – dobro je ako u tom trenutku zaista uživate i cijelim svojim biće vjerujete da ćete imati novca za dalje i da nećete ostati švorc nakon toga.

Međutim, mnogi nisu svjesni sebe ni svojih emocija i uvjerenja pa misle da se dobro osjećaju, a zapravo se osjećaju potpuno suprotno. Been there, done that. Rijetki su oni koji ovo mogu i znaju. Mi koji još nismo na toj razini svakako nakon osvještavanja možemo raditi na tome i doći do te točke znanja i vjere.

4. Ne želimo novac previše. Ako nešto previše želimo neće se ostvariti. Smanjimo mu značaj. Razmišljajmo o novcu samo kad je potrebno, kad kupujemo, investiramo. On nam ne smije biti cilj i fokus života, on je posljedica i rezultat. Fokus je na stvaranju vrijednosti.

Govoreći o novcu kao o energiji u ovom slučaju – ako je želja prejaka, blokiramo energiju.

Upravo zato kada poželimo, trebamo tu želju i pustiti i otpustiti. Doslovno zaboraviti da smo poželjeli. I doći će. Uvijek se sjetim primjera s naručivanjem kave u kafiću ili hrane u restoranu – mi naručimo i kažemo konobaru što želimo. I više ne mislimo o tome. Ne sumnjamo i ne zapitkujemo se – Joj, hoće li mi donijeti ovo što želim ili neće? Mi znamo da će naručeno stići na stol.

Tako trebamo raditi i s novcem. Naravno da je teže i izazovnije. Nije isto ne dobiti kavu ili 10 000 eura.

Što sam naučila: Bravo Anita, na dobrom si putu. Nastavi učiti i dalje. 😊

Krenimo s naručivanjem i željenjem manjih stvari i vježbajmo s tim. Kad to dobijemo, najčešće na najčudnije i neočekivane načine, počnimo naručivati sve veće i nama važnije stvari. Tako se uči.

Više
Pexels Artem Beliaikin 943960 Min

Prvo smo prohodali i radili male korake. Sad već gazimo k’o veliki. Promotrimo djecu, ona znaju kako se manifestira i ostvaruje.

5. Svako jutro uzimamo barem 15 minuta VRIJEME samo za SEBE – Što uistinu želimo i zašto?

Pohvalit ću se da sam se u nekom bezvoljnom trenutku zapitala što da radim i prakticiram od svih ovih znanja i materijala koje kod kuće imam. Manje je više, zaista. Pogubila sam se u širini i odlučila – vraćam se na početak. Back to basis.

I krenula sam upravo s novom bilježnicom koju sam kupila upravo za ovaj zadatak – pisanje zahvalnosti, afirmacija, što želim i zašto to želim i pisanja nove priče u kojoj pišem što želim u sadašnjem trenutku kao da se već ostvarilo.

Što sam naučila: Kad god se zapetljamo, uvijek se možemo vratiti na početak. Svi kažu da je zahvalnost alfa i omega svega. Upravo taj osjećaj zahvalnosti na svemu što imamo stvara u nama osjećaj obilja koji onda i kreira i u naš život dovodi još više onoga na čemu smo zahvalni. Ovo je isto kao i one Daj i bit će ti dano! Dobro se dobrim vraća. Što više daješ, više primaš.

6. Kako smo došli do svega što imamo – razmislimo i napišimo – Zvučat će vrlo jednostavno, ali na kraju tako i bude u životu.

Kako sam došla do svega što imam – tako što sam znala što to točno želim, kako i na koji način. Tako što sam imala jasnu viziju i fokus mi je bio na tome. Ali ne fokus iz očaja, nego fokus kada mislim na to što želim s osjećajem sreće, veselja, radosti, kada osjećam kako se osjećam tamo gdje želim biti. To je kao kad sanjarite kao dijete i maštate. Tako se dolazi do cilja.

Što sam naučila: Naučila sam da sam nešto u ovom životu i naučila. 😊 Ako mislimo na to što želimo, a pri tome čujemo glas koji govori pa kako ćeš, nisi educirana za to, nemaš novca, što ako to ne uspije i ako poslušamo taj glas – onda sigurno nećemo uspjeti.

No ako mislimo na to što želimo i ne osvrćemo se na taj glas, ako mu se zahvalimo i kažemo mu hvala što brineš za mene, ali ja ipak idem TAMO, dakle – ako mislimo na to što želimo i idemo TAMO usprkos tom glasu – onda smo već uspjeli. A ono što smo željeli dođe kao šlag na torti.
Čini mi se da sam se cijeli život borila s ovim glasom. Javlja se on i sada, ali sve manje i sve tiše. Promjena se nije dogodila preko noći, ali moguća je. Želim to i vama!

7. Odi sama sa sobom na kavu, ručak, večeru, kino…

Ovo je super stvar!

Ali.. negdje u vrijeme srednje škole kad bih vidjela da netko sam sjedi na kavi čudom sam se čudila. Mislila sam ako sama sjednem u kafić da će ljudi misliti da nemam prijatelje ili nešto nije u redu sa mnom. Bože kojeg li ludog uvjerenja!

Što sam naučila: Izlazak sa sobom je najbolja stvar koju sami sebi možete pokloniti! Radite to što češće i pri tom samo – uživajte!

Foto: Unsplash

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
2
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice