Godišnji izazov za kolovoz - Redovito kontrolirajmo svoje zdravlje, svakog dana zapisujmo svoja iskustva, a djecu naučimo štednji i upravljanju novcem
Trenutno čitate
Godišnji izazov za kolovoz – Redovito kontrolirajmo svoje zdravlje, svakog dana zapisujmo svoja iskustva, a djecu naučimo štednji i upravljanju novcem

Godišnji izazov za kolovoz – Redovito kontrolirajmo svoje zdravlje, svakog dana zapisujmo svoja iskustva, a djecu naučimo štednji i upravljanju novcem

Anita Radicev
Godišnji Izazov Kolovoz A Radičev

Zadaci koji možda nisu baš uobičajeni za period godišnjeg odmora, teme su o kojima svi ponekad trebamo razmisliti i revidirati odluke koje smo ranije donosili. Pratiti nove informacije i držati korak s vremenom. U protivnom, vrijeme bi nas moglo pregaziti. Budimo mudri i vrijedni zauzeti se danas za svoje bolje sutra.

A što sam ja radila ovog ljeta? Između ostalog, igrala se sa svojim izazovima.

Ovog mjeseca sljedeće:

1. Na kraju dana zapišimo što sve imamo, što smo sve doživjeli, iskusili, kupili, dobili, dali, kako se zbog toga osjećamo i na čemu smo zahvalni.

Za sve one koji bi se odvažili samo ovu točku raditi neko vrijeme svaki dan, moram priznati, ovo je zaista kompleksan zadatak. Ali vrijedi svakog truda.

Čak i da radite danima i mjesecima samo ovu točku dnevnog reda, imali biste posla preko glave, ali bili biste blagoslovljeni uvidima u to koliko ste zapravo bogati. Kako to mislim? Većina će možda reći – Joj, proleti mi da dan za tren, ni ne sjećam se što se sve dogodilo tog dana!

I ja sam to govorila, a i sad mi se ponekad omakne. Ali baš zato i trebate početi zapisivati! Kako biste usporili svoj tempo, zastali na par trenutaka i fokus s tisuću stvari i svakodnevnog multitaskanja preusmjerili na sebe i ono što – imate.

Dok zapisujete, vraćate svoju pažnju na bitno. Primjećujete detalje. Izoštravate fokus na ono što je bitno i ne trošite energiju ni vrijeme na nebitno.

Poznato je da pisanje ima terapeutski učinak, pa zašto ne iskoristiti tu blagodat, a k tome i besplatnu. Koštat će vas malo vremena u početku, ali će vam na kraju dati više vremena, ali i više blagoslova. Izvježbat ćete svoja osjetila da primjećuju ono što vrijedi, ono pozitivno i dobro u sebi i drugima, u stvarima, okolnostima, događajima. Promijenit će vam pogled na život. Na vas i sve oko vas.

Što sam naučila: Meni ciljano pisanje i zapisivanje omogućava fokusirati pažnju na ono što želim, što imam i što je dobro. A s tim fokusom, kada ga izvježbate, primjećujete i dobivate još više onog što želite, što imate, što volite. Jeste li možda u osnovnoj ili srednjoj školi pisali Dnevnik? Imam pitanje za vas – a zašto ste prestali? Ili, zašto ne krenete s pisanjem – ponovno?

2. Prenesimo što smo naučili svojoj djeci sukladno njihovoj dobi.

Ovo je jedna od mojih tema obzirom da sam odlučila da svome djetetu neću govoriti ono što sam slušala.

Isto tako, sve ono što ćemo naučiti djecu treba raditi svjesno – prvo proanalizirajte sebe i svoj život. Vidjeti što je to što je nama za nas bilo dobro i korisno, a što nije. Učiti i informirati se, raditi na sebi pa tek onda svjesno u djetetu izgrađivati vrijednosti za koje smatrate da vrijede truda.

Odlučiti što je to što vi želite svom djetetu pa ga onda pametno poticati i podučavati u smjeru gdje će moći razviti vještine i znanja od životne važnosti.

Ona znanja i vještine koja će mu biti vjetar u leđa, a ne omča oko vrata. Ono što će mu dati krila i širiti ih, a ne ih vezati i lomiti. Djeca zapravo znaju letjeti, samo im mi trebamo dozvoliti da polete i budu ono što jesu. A zbog toga i za to moramo im se ponekad jednostavno skloniti s puta – a to je ono što nam često zna biti i najteže.

Što sam naučila: Mene je moje dijete najviše naučilo. 😊 Uz nju sam otkrila sve svoje slabe točke, strahove, crne rupe. Izbacila me iz zone komfora, nesvjesno kroz rast gurala u nepoznato. Tamo gdje sam se najviše bojala ići. A zapravo sam kroz učenje time najviše i izrasla, nadmašila samu sebe i shvatila da postoje predivne stvari, ljudi, okolnosti. Samo se trebamo odvažiti iskoračiti iz poznatog i napraviti korak naprijed. Djeca su naši najveći učitelji. Barem meni moja.

3. Potaknimo djecu sukladno dobi da krenu štedjeti i zarađivati.

Mene su učili da štedim. Premalo ili nimalo da ulažem. Moje dijete će uskoro napuniti tri godine. Ovo ljeto je usavršila primanje i ulaganje (valjda). Bake i djedovi daju novce, nekad uz komentar Evo ti za…, ali ona je to usmjerila tamo gdje joj je bio najveći fokus – Dida mi je dao novce pa ćemo na sladoled! 😊

Objasnili smo joj da, naravno, nećemo jesti sladoled svaki dan, iako bi ona mogla, haha, ali uvijek joj kažemo da jedan dio stavi u kasicu, a jedan dio da potroši. Za onaj dio u kasici kažemo da od toga može kupiti nešto za novu sobu, odjeću, obuću ili kada odemo negdje da se može s tim počastiti, a za fluidni, manji dio dozvolimo da sama odabere na što će potrošiti.

Što sam naučila: Tek učim. Ne zamjerite, ispravite me ako griješim.

4. Jesmo li počistili auto, ormare, balkone, šupu, tavan, torbice za šminku… sve do kraja?

Vječna borba (ili samo uvjerenje?!). Nisam. No sve češće se trudim da to radim dovoljno često da bi izbjegla gomile koje mi se onda neće dati pospremati, bacati i čistiti.

Što sam naučila: Kad počistimo, otvaramo prostor za novo.

Energija teče, jedno ode, drugo dođe. Nemojte si dozvoliti hrpe. Bilo čega. Realno, stvarno je istina i sama sam sebi posvjedočila da nam veći dio materijalnih stvari koje imamo i čuvamo – ne treba. I neće nam ni zatrebati kad ih bacimo/poklonimo ili što već. Potpuna je istina da ako nešto nisi nosio ili koristio jedan period da ni nećeš. Nagomilavamo sebi bespotrebno svega i svačega, gubimo vrijeme, energiju, a s druge strane gledišta – to je novac. Pa ako ga damo, vratit će se. Ako se riješimo starog, doći će novo. Jeste li krenule čistiti ili još čitate? 😊

5. Volontirajmo s djecom negdje jedan dan. – Računa li se čuvanje nećaka i susjeda?

Više
Barefoot Basket Blooming Blossoming 413707

Ne očekujući ništa zauzvrat jer volontiramo, rasterećeni smo ikakvog razmišljanja o novcu, dobitku, isplativosti rada.

S druge strane, ako rasterećeno boravimo s djecom i dozvolimo sebi da nas ponesu njihova igra i mašta, mi zapravo dobivamo bezuvjetnu ljubav, prihvaćanje i radost života. To nam djeca daju. A mi smo često prezaposleni i prezauzeti da bismo dozvolili sebi primiti njihovu ljubav i da bi svoju ljubav podijelili s njima.

Što sam naučila: Učimo od djece.

6. Jesmo li izračunali koliko nam treba za mirovinu – imamo li 3. stup? Ili neki drugi vid štednje za mirovinu?

Baš je početkom ljeta prošlo godinu dana otkad smo krenuli s uplaćivanjem životnog osiguranja koje je ujedno i štednja. U nekim trenucima uplaćivanje tog osiguranja bio je izazov i financijsko opterećenje, ali tješili smo se da će nam biti drago kad u jednom trenutku te novce ponovno vratimo sebi.

Što sam naučila: Dobro je štedjeti, ali sa svrhom i ciljem. Skupljati novac na hrpu za crne dane krivo je jer, ako ne znaš koji su to točno crni dani za tebe, ti bi novci zauvijek mogli stajati na hrpi. Ali ako ih ciljano štediš, pa čak i više manjih štednji za nešto točno određeno, ti će novci sigurno ispuniti svoju svrhu i oplemeniti tvoj život u smjeru kojem su namijenjeni.

7. Pazimo li na zdravlje – kad smo bili na sistematskom, imamo li dodatno zdravstveno osiguranje?

Naravno! Dodatno osiguranje da, ali ne s mišlju ako se razbolim, nego plaćam s mišlju da ću ulagati u svoje zdravlje sada i uvijek i raditi na tome da mi to zdravstveno zapravo nikad ne zatreba.

Što sam naučila: Mens sana in corpore sano ili prevedeno U zdravom tijelu zdrav duh – bavimo se sobom i svojim psihičkim, fizičkim, mentalnim i duhovnim zdravljem. Što više stavimo fokus na to, rezultati sigurno neće izostati, a naš život može samo biti bolji, kvalitetniji i sretniji.

Nije li to ono čemu svi težimo?

Neobična godina. Neobičan kolovoz, ali životno edukativan. Barem za mene.

Foto: Unsplash

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
2
Konkretno
1
Motivirajuće
3
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice