GDJE VIDITE SVOJU ŠTEDNJU ZA PET GODINA?

GDJE VIDITE SVOJU ŠTEDNJU ZA PET GODINA?

Ivana Tomas Triska
kako štedjeti za 5 godina

Prije tjedan dana dobila sam poziv na anketu o štednji portala Žene i novac. Baš super tema, rekoh sebi, ‘ajde da odgovorim na pitanja, a i baš me zanimaju rezultati ankete.

I što se dogodi? Zapnem na pitanju – U čemu štedite iz razloga što nije postojala opcija višestrukog odgovora. Istog trena javim Kristini da ima bug u anketi, na što se ona nasmije i postavi mi protupitanje: Znaš li da je ovo anketa za Hrvatice? Na to mi iskoči  upitnik iznad glave i malo se zamislim. Odustanem od popunjavanja ankete jer mi se učinilo da je bolje ne sudjelovati, nego davati parcijalne odgovore. Iz vlastitog iskustva, znam da se na temelju netočnih podataka neminovno donose i pogrešni zaključci.

Pa da krenemo ispočetka. Prosječne čitateljice, štediš li i zašto? Na koji način štediš? Ako ne štediš, zašto to ne radiš?

Svidio mi se nedavni tekst s portala o načinima raspodjele svojih prihoda. Usudila bih se reći da je ovo nadopuna ankete i spomenutog teksta.

Jeste li ste u trenutku kada ste odlučile štedjeti ujedno i razmislile o svrsi toga i svojoj viziji budućnosti? Jedno od ljudima najmrskijih pitanja na intervjuima za posao je gdje se vide za pet ili deset godina.

Ja bih rekla da je to genijalno pitanje na strukturirane osobe imaju sasvim jasan odgovor.

Dakle, ako se za pet godina vidite na novom biciklu, proputovanju Azijom, u novom stanu ili u vožnji  novim automobilom, sigurno ste si postavili i dodatno pitanje – kako to financirati. Ako se za deset godina vidite kako umjesto u stanu, živite u kući s prekrasnim vrtom ili uživate u vikednici na moru, opet se postavlja pitanje – kako doći do tog cilja. Za svaki od ovih slučajeva, postoje opcije zaduživanja i opcije vlastitog financiranja ili pak njihova kombinacija.

Kako nikada nisam bila zagovornik ekstrema u smislu zadužim se maksimalno ili štedim maksimalno, trebalo bi za svaku situaciju u životu pronaći i neki balans.

Dakle, postavljajte si dodatna pitanja – što s štednjom i na koji način?

Vjerujem da, kao i ja, imate više želja – pa zašto bi onda sva vaša štednja bila na istome mjestu? Koliko vam je bitno da su vam vaša sredstva dostupna odmah, nakon 5 godina ili tek kad dođete do mirovine?

Razmislite o mogućim oblicima štednje; depozitima, fondovima, životnim osiguranjima, mirovinskim fondovima … Želite li pokrenuti posao? Kupiti nešto materijalno? Imate li obitelj? Želite štedjeti i ujedno osigurati svoje najmilije od onih događaja o kojima nitko ne želi pričati? Ili možda želite sve to u neko dogledno vrijeme. Gdje vidite svoju štednju za pet godina?

Kada strukturirate svoje želje, napravite to i sa svojom štednjom.

Pazite kada odvajate novce koja vrsta štednje vam je uvijek na raspolaganju, a koja je možda kompliciranija za povlačenje te eventualno ima i penale (kao npr. životno osiguranje s komponentom štednje u slučaju ranijeg prekida police).

Više
upravljanje novcem za pravne osobe

Dakle, logika je vrlo jednostavna, štedite u depozitu ono što želite imati uvijek dostupno.

Štedite u obliku životnog osiguranja kada želite zaštiti svoje najmilije, kada vam novci nisu potrebni za kratkoročne planove te kada primarna funkcija nije dodatni prinos na štednju.

Novce u mirovinski fond stavljajte kao zalog za starost i to one novce na koje ne računate prije tog vremena.

I svakako, zapamtite da štednjom dajete dodanu vrijednost svojem radu. Nemojte uludo bacati svoj rad i trud samo na još jednu krpicu u ormaru, VI vrijedite više od toga!

Foto: Pexels

 

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
4
Konkretno
2
Motivirajuće
7
Nejasno
0
Za podijeliti
1
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice