Upravo čitate
Financijsko zdravlje-Odakle krenuti? Koji je prvi korak upravljanja svojim novcem?

Financijsko zdravlje-Odakle krenuti? Koji je prvi korak upravljanja svojim novcem?

upravljanje novcem

Puno je tekstova na portalu i možda ste preplavljeni informacijama pa smo odlučili kratko sažeti ODAKLE krenuti.

Pitali smo Ivanu Gabrić Markovinović, našu redovnu kolumnisticu i predavačicu na konferencijama i radionicama o tome kako u najnajkraćim crtama upravljati svojim novcem.
Ivana nam je pojednostavnila cijelu priču na sljedeći način.

Koraci upravljanja novcem

1. korak

Kreirajte svoj tzv. mini mini budžet, dakle bez obzira gdje god da jeste namjenski krenite štediti 100 kuna, 10 eura, koliko god možete, nije bitan iznos, samo KRENITE U AKCIJU. Dok ne uštedite 5 000 do 10 000 kuna (700 do 1400 eura). Taj novac je tu za sve hitne i neplanirane stavke, poput pokvario se frižider i sl. Ako imamo ovaj budžet, manja je vjerojatnost da ćemo posegnuti za posudbom ili dodatnim zaduživanjem.

2. korak

Prestajemo kreirati nove dugove ako već nismo! Pogotovo one koji se odnose na impulzivne odluke o kupnji.

3. korak

Nastavljamo štedjeti i krećemo otplaćivati dug po dug, prvo onaj najmanji pa veći pa najveći. Zašto tim redom? Da dobijemo momentum i osjećaj postignuća. Tako polako otplaćujemo kratkoročne dugove pa srednjoročne. Naravno, nastojimo čim prije otplatiti i one s najvišom kamatom. Dugovi se mogu reprogramirati ili refinancirati na način da se postojeći dug zamijeni s onim s nižom kamatom ili povoljnijim uvjetima trajanje otplate i sl. U slučaju nedoumice otplatiti neki kredit/dug ili investirati. Gledamo zdravorazumski, ako nam je dug po 2 %, a investicijom/štednjom možemo dobiti/zaraditi 6 % onda idemo u štednju/investiciju. Stambeni, odnosno dugoročni, krediti uglavnom imaju niže kamatne stope i kao takvi se mogu zadržati i paralelno uz otplatu kreirati od dijela prihoda štednju.

4. korak

Kad smo većinu dugova stavili pod kontrolu (otplatili), isti ili veći iznos nastavljamo namjenski štedjeti do iznosa koji nam je potreban za šest mjeseci života, a da ne radimo (da nemamo nikakav prihod). To je budžet za ne daj Bože, ako izgubimo posao, ako nam se bilo što desi što će ugroziti našu nesposobnost za rad. Bilo da se radi o bolesti, gubitku posla i sl.

5. korak

Imamo mini budžet za iznenadne tekuće događaje, imamo budžet za premošćivanje do 6 mjeseci života bez prihoda. Što sad? Nastavljamo štedjeti radi investiranja, budućih događaja (edukacija djeteta npr.).

6. korak

Akumuliranu štednju pametno je investirati. Već nekoliko puta smo pisali koliko je važno proučiti investicijske proizvode i ocijeniti vlastiti apetit za rizikom. Svakako uzmite u obzir rizike, vremenski okvir investicije i sl., prije svake odluke o investiciji. Naravno, diversificirajte rizike po principu ne stavljam sva jaja u istu košaricu. I na kraju nikada nemojte zaboraviti one kojima vaša pomoć treba. Donirajte.

Možda će Vas zanimati
Kredit

Uživajte na svom putu svjesnog upravljanja vlastitim novcem jer to je najvažnija lekcija iz ovoga. Upravljajte svojim novcem sukladno svojim vrijednostima, životnom stilu i ciljevima da se ne bi dogodilo da novac upravlja Vama.

 

Razgovarala: Kristina Ercegović, urednica portala

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh