Financijska sloboda - Ne možete pobjeći od financija u bilo kojem obliku kroz život, no možete izabrati hoćete li rasti kroz odnos s financijama ili biti žrtva ovoga koncepta
Trenutno čitate
Financijska sloboda – Ne možete pobjeći od financija u bilo kojem obliku kroz život, no možete izabrati hoćete li rasti kroz odnos s financijama ili biti žrtva ovoga koncepta

Financijska sloboda – Ne možete pobjeći od financija u bilo kojem obliku kroz život, no možete izabrati hoćete li rasti kroz odnos s financijama ili biti žrtva ovoga koncepta

Miroslav Skender
Financijska Sloboda

Za izraz financijska sloboda – prvi put sam čuo prije možda 15 godina. Izraz mi je bio čudan, ali me na neki način privlačio. Zalijepio sam se za njega jednako kao što je sada za njega zaljepljeno bezbroj ljudi. Tragajući za financijskim svetim gralom; famoznom financijskom slobodom. 

Cilj financijske slobode je imati dovoljno pasivnog prihoda koji se brine za sve tvoje potrebe i želje tako da ti ne moraš ništa raditi. Mislim, možeš ako hoćeš, ali zašto kad ne moraš… No, evo, taj dio mislim da je ostavljen nama da biramo. Hoćemo li ili nećemo. Bitno je da ne moramo. 

Ovo zapravo sjajno zvuči. Ono, ne moram odlaziti na posao koji me nervira ili ne zadovoljava. Ne moram biti potplaćen. Mogu dati otkaz kad god me šef iznervira. Sjajno zvuči, slažeš se? 

Najveći benefit financijske slobode nije to što sam upravo naveo.

Najveći benefit za većinu je nepotrebnost činjenja. 

Financijski sam slobodna jednom kad NE MORAM NIŠTA!

Dugo mi je trebalo da shvatim kako je problem u cijeloj priči s financijskom slobodom upravo u ovome. Nemamo mi problem s financijama, nego s činjenjem i preuzimanjem odgovornosti. Ovi se problemi u životu pokazuju kao problem s financijama koji se nadamo riješiti financijskom slobodom. 

Kako izgleda prava financijska sloboda?

Čitao sam knjigu u kojoj autor opisuje razgovor s klijentom koji je milijarder. U jednom dijelu razgovora klijent (milijarder) kaže kako ponekad na dnevnoj razini izgubi ili zaradi i do stotinu milijuna dolara. 

Taj čovjek je deklarativno financijski slobodan. No, znači li to da je bez odgovornosti? Znači li to da ne mora donositi ogromne, važne, ludo vrijedne odluke na svakodnevnoj bazi? Ne. 

Dakle, da. Ima novac. Ali ne. Nije slobodan. Njegovo će bogatstvo početi kopniti istog trenutka kada on prestane ulagati ogromno vrijeme, znanje i novac u njega. 

Ovo zadnje će možda mnoge zbuniti i iznenaditi, no za adekvatno servisiranje novca moramo i trošiti novac. Što više novaca imamo, veći su troškovi njegovog servisiranja. 

Zašto želimo pobjeći od odgovornosti, zašto odgovornost boli?

Idemo sada na pravi razlog naše želje za financijskom slobodom.

Riječ odgovornost kod većine, svjesno ili nesvjesno ima lošu konotaciju. Odgovoran si kada vrijedno radiš ono što želiš i ono što moraš. Kada se ne protiviš autoritetima; mami, tati, učiteljima, šefovima, bez obzira na ono što se događa u tebi i bez obzira na tvoje želje i planove. 

Zajednica ovo smatra odgovornim ponašanjem. 

Kada te pozovu na odgovornost, obično je to da te pokude, ne da te pohvale. Jer – kada dobro radiš, to je ok. Ali ako učiniš nešto što nije dobro, tada nastaje problem. I tada odgovornost ponovno boli. 

Zato toliko bježimo od nje?

Kada tu groznu odgovornost spojimo sa svim našim destruktivnim programima o novcu, nastaje vulkan emocija s kojima se malo tko zaista može nositi na konstruktivan način. Vidimo to kada se okrenemo oko sebe. Ljudi zaista imaju velikih problema s ova dva koncepta. 

Zato je toliko privlačno osloboditi se oba problema jednim novim konceptom koji oba problema čini nepotrebnima. Želimo postati FINANCIJSKI SLOBODNI! 

Samo… to je nemoguće i nadasve nema smisla. 

Ne možeš pobjeći od odgovornosti u životu.

No, možeš birati hoćeš li biti žrtva odgovornosti ili ćeš ju koristiti u njenu pravu svrhu. Da kroz nju i zahvaljujući njoj rasteš.

Ne možeš pobjeći od financija u bilo kojem obliku kroz život. No, možeš izabrati hoćeš li rasti kroz odnos s financijama ili ćeš biti žrtva ovoga koncepta. 

Što ako tvoja odgovornost podrazumijeva angažman vlastitih snaga, vještina i osobnih moći u svrhu unaprijeđivanja sebe i drugih umjesto da to bude lanac kojim te netko veže za svoje zakone i vrijednosti?

Kako bi ti izgledao život kada bi ovo promijenila? 

Što ako konačno počneš vidjeti financije kao nešto konstruktivno i naučiš kako upravljati njima na konstruktivan način? 

Da bih još bolje dočarao što mislim i kako to izgleda, ispričat ću ti jednu osobnu priču o matematici. 

Oduvijek sam mislio da mrzim matematiku. U školi ju zaista nisam volio. Problem su mi bile glupave pogreške koje sam radio i zbog njih dobivao pogrešan rezultat. S vremenom se moj animozitet prema matematici povećavao. Zaista sam ju prezirao. 

Onda sam došao u srednju školu. Došla je na red matematika. Svi smo se hvatali za glavu. Na vrata je ušao profesor. Mlađi tip. Nadobudan. Uh, kako može još gore!?

Stao je ispred nas i rekao – Idemo vidjeti što vi znate. 

Rezultat je naravno bio poražavajući. Nismo imali pojma. 

Uhvatio se za glavu i rekao – OK, moramo ispočetka. 

Više
Marina Piano Liv3nenz3ii Unsplash

Došao je s nama do zajedničkog nazivnika. (Tad sam zapravo shvatio što zajednički nazivnik uopće znači). Najviše točke u kojoj svi možemo razumjeti i pratiti. Od te točke je gradio našu vještinu rješavanja zadataka i razumijevanja koncepata matematike i to tako da, kad god je bilo nejasnoća, stao je i objasnio dok svi (koji su htjeli uložiti neki trud) nisu razumjeli. 

Tek je tada išao dalje. Nije ga bila briga za nastavni plan i program. On je svjesno i namjerno kršio pravila. Preuzeo je odgovornost prema sebi i nama i otrgao se lancu na kojem ga je sistem držao. 

Nisam ni primijetio, no s vremenom sam zavolio taj omraženi predmet. Prvo mi se profesor Vlado uvukao pod kožu, a time je i ono što je poučavao ulazilo u mene lakše. 

No, šok je nastupio koji mjesec kasnije. Bilo mi je dosadno kod kuće. Nisam znao što bih radio, otišao sam u sobu i uzeo zbirku zadataka iz matematike te ničim izazvan sjeo i rješavao zadatke. 

Ova mi se priča urezala u um i rado je se sjetim kad god sam u situaciji da mi se nešto ne radi ili pokušavam nešto izbjeći. 

Zamisli sada, umjesto iskompleksiranog, isfrustriranog profesora kojemu je jedino važno biti sluga sistema, ti imaš učitelja kojemu je stalo do tebe? 

No, ovaj put ne iz matematike. Nego iz životnih predmeta. 

Preuzimanja odgovornosti. 

Razumijevanja financija. 

Sretnih i ispunjenih odnosa. 

Brizi prema sebi. 

Davanju ljubavi … 

Zamisli da sve ovo toliko dobro razumiješ da zaista želiš izvući zamišljenu zbirku zadataka i s ljubavlju, zadovoljstvom i iskrenim očekivanjem točnog, željenog rezultata rješavaš zadatke i uživaš u tome. 

Zamisli na trenutak kako bi tvoj život izgledao jednom kad si slobodna, ne od financija i odgovorosti, nego kad si slobodna od straha od financija i straha od odgovornosti. 

Foto: Pexels

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
3
Konkretno
1
Motivirajuće
8
Nejasno
1
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice