Financijska eksploatacija - Iskorištava li vas okolina?
Trenutno čitate
Financijska eksploatacija – Iskorištava li vas okolina?

Financijska eksploatacija – Iskorištava li vas okolina?

Paula Latinovic
financije u braku

Nedavni članak 5 faza u razvoju žene bankomata izazvao je mnogo pažnje pa smo odlučili proširiti temu. Pitali smo naše  čitateljice nekoliko pitanja te provjerili sociološke temelje.

Prema teoriji jednakosti, zadovoljstvo u vezi povezano je s onim kako dva partnera percipiraju jednakost; u ovom slučaju, koliko tko treba ulagati s obzirom na primanja i davanja. Zadovoljni su jedino oni u čijoj zajednici je ostvarena ravnopravnost financiranja.

Najbolji model raspolaganja financijama u braku

Istraživanje još iz 1989. u Velikoj Britaniji pokazalo je kako je najbolji model financiranja u obitelji onaj gdje žena odlučuje o raspolaganju novcem jer tako oba supružnika jednako odlučuju o potrošnji. Bolje rečeno, ako žena predlaže kako će se novac trošiti, on se troši pravedno i tako oba supružnika sudjeluju. Ako muškarac upravlja financijama, tada on, u većini slučajeva, dominira u odlukama o potrošnji ili u drugom slučaju, ženi daje novce samo za kućanstvo.

Mnoge žene iz starijih generacija, ali i poneke iz mlađih, opterećene su dugom i kreditima svog partnera pa uz druge troškove koje moraju pokriti, pokrivaju i njegov dug i kredite duži vremenski period. Studije pokazuju kako je financijsko raspolaganje u braku stvar odgoja, a ne prirode te društvenih struktura koje uporno rade protiv žena.

Financijsko upravljanje u braku usko se veže na sljedeće probleme: probleme manjih plaća žena, iracionalnim idejama da žena odgaja djecu više nego muškarac te već poznatim stavom o tome tko brine o kućanstvu.

Osjetila sam se bankomatom kad sam bivšem mužu kupila auto. Prije braka. Zato što je on rekao da će kupiti stan. Nakon pet godina braka i podstanarstva smo se rastali. Auto je ostao njemu. Ja sam još dvije godine plaćala kredit za auto. -čitateljica Lana

Otkad sam otvorila svoj obrt osjećala sam se kao bankomat. No oduvijek sam ja brinula o financijama. Čak sam posuđivala novce kako bi mogli kupiti auto krajem 90-ih jer eto, lakše je meni pitati mamu ili ujaka. Sada sam shvatila da sam 23 godine bankomat. -čitateljica Gabrijela

Vidim da ja trošim i zadnju kunu, dok moj muž svoje skriva i laže o novcu. Govori da bih ja njemu sve uzela pa da će on pred dečkima ostati bez kune i osramotiti se. Digao je uzajamnu kasu od 19 000 kn bez da mi je rekao. Jer on ima kredit od 20 000 eura za stan i njega više ne pitaj ni za šta. Ostalo od plaće je njegovo za njegove potrebe. -čitateljica Petra

Financijsko nasilje

Tzv. GBV, gender based violence, ili nasilje s obzirom na rod, ima svoje kategorije. Financijska ovisnost pripada u ekonomsko nasilje nad ženama, a odnosi se na stanje kada muškarac u potpunosti kontrolira financije. Uključuje s jedne strane odlučivanje o tome na što se troši novac, dok s druge strane znači restrikciju prilaganja novca u zajednički fond za hranu, kućne potrepštine, radove, kredite i sl. Definicija je široka, no odnosi se i na pravnu diskriminaciju kod odlučivanja nasljedstva, vlasničkih prava i drugog.

Financijsko nasilje u Hrvatskoj

Prema istraživanju I. Miškulin i suradnika, većina žena srednjih godina u Hrvatskoj osjetila je financijsko zlostavljanje na svojoj koži, a odnosila se na već navedeno; ekonomsku kontrolu, ali i novčanu eksploataciju.

Zašto su žene financijski ovisne o mužu?

Žene smatraju kako je to zbog niskog samopoštovanja. Kroz život se ženu uči da bude poslušna, da moć treba dati muškarcu. Žene se boje odbacivanja pa daju od sebe koliko god mogu. Teško je osvijestiti obrazac, no čitateljice su nam prizale da su imale potrebu za kontaktom te tako izbjegavale izoliranost i odbačenost. Neke su pak šutjele o nezadovoljstvu raspolaganja novcem radi mira u kući te su živjele u iluziji i utopiji da je sve savršeno. Jedna od sugovornica rekla nam je da ima viša primanja te da je smatrala kako će većim izdatcima za obitelj i kućanstvo pridonijeti boljim odnosima.

Financijska pismenost

Upravo zbog još uvijek aktualne situacije financijske eksploatacije te s druge strane financijskog gušenja i nedavanja novca, treba raditi na financijskom opismenjavanju žena i prikazivanju dobrih primjera u medijima.

Mislim da svaki par treba zajednički odlučiti koji je obrazac za njih najbolji. Ja sam mišljenja da u braku moramo biti po tom pitanju partneri. Ne gleda se tko više zarađuje. Treba otvoreno razgovarati. Ali sam i mišljenja da žena mora biti financijski neovisna. Imam prijateljice koje su odabrale biti domaćice. Moram priznati da je to najnezahvalniji posao. Pristale su na situaciju da pitaju muža da im ostavi 200 kuna i često čujem kako kažu: Pa ja ne radim. Ta ukorijenjena misao za žene nije dobra i tu osjećam veliku nelagodu i zato na to ne bih pristala. -čitateljica Iva

Žene milenijalke mijenjaju svijest o novčanom patrijarhatu

Prema Forbesovom članku, danas su na snagu stupile žene milenijalke koje su istupile iz klasičnog patrijarhalnog okvira života. Nova svijest bori se za jednakost rodova, a to se očituje u odgoju djece, završavanju fakulteta/sticanju diploma te ponajviše u želji žena da se financijski osamostale. Prije nekoliko desetljeća bilo je nezamislivo da žena pozajmi kredit bez muževog odobrenja, dok je danas situacija obrnuta. Žene dobivaju osjećaj samopouzdanja oko novca, a naročito u plaćanju računa. Ipak, milenijalke su tek nove generacije koje su spremne promijeniti društvene strukture.

Ja sam u svojem braku žena partnerica. Odgojena sam i odrastala sam kako moji roditelji zajedno stvaraju. Nikad nisam čula MOJE ili TVOJE. Tako da sam s tadašnjim dečkom, današnjim mužem, usvojila taj obrazac. Nema moje ili tvoje. Zajedno donosimo odluke o ulaganjima. Ja sam tu malo više hrabrija, pa guram stvari. -čitateljica Iva

Idealna žena je ona zadovoljna samom sobom. I da, žena partnerica, ali prije svega partnerica sebi, svojim potrebama, načinu života, osjećaju pripadnosti. Možda zvučim egoistično, ali stvarno nema smisla da se bilo tko, ni žena ni muškarac, osjećaju potpuni samo u partnerskom odnosu. Zadovoljstvo sobom prije svega pa tek onda ravnopravni partnerski odnos. Harmonija, mir, uvažavanje sve ono što ide u partnerskom odnosu. -čitateljica Ivana

Definitivno, ideal kojem težim je zlatna sredina, prava mjera. Jedini zdravi odnos je ravnopravan partnerski odnos u kojem obje strane poštuju prvenstveno sebe, a time i drugoga i kroz taj odnos zajedno rastu. –čitateljica Tanja

Mogli bismo zaključiti kako bi se o novcu trebalo transparentnije govoriti i preuzeti odgovornost na sebe. Svaka žena kao pojedinac ima za zadatak razmisliti o financijama u braku ili partnerskom odnosu te razdvojiti ljubav i novac. Lijepo je što se volimo, no novac je presudan faktor u životu, a zajedničkim snagama ga uvijek možemo imati dovoljno. Zato žene, uzmite novac u svoje ruke i odlučite koji od modela raspolaganja budžetom u braku želite: dijeliti troškove, zasebni računi, zajednička štednja ili nešto drugo. Bitno je da je transparentno i da oba partnera sudjeluju u plaćanju računa, dijeljenju troškova za kućanstvo, djecu, kredit.

Ako želite saznati više o temi raspolaganja novcem u braku, više o tome pisalo se u prošlom članku.

Više
ne radi se o novcu

Foto: Pixabay

Izvori:

Društveni položaj žena u Republici Hrvatskoj: žena i obitelj (1999. – 2016.), S. Leinert Novosel

Economic violence to women and girls, O. I. Fawole

Economic violence against women in Croatia, I. Miškulin i sur.

Forbes

The National

 

 

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
0
Konkretno
0
Motivirajuće
0
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice