Upravo čitate
Energija dugovanja i zašto izaći iz nje

Energija dugovanja i zašto izaći iz nje

Često kada razgovaram s mojim klijenticama, prijateljicama, poznanicama čujem rečenice tipa: Normalno je kupovati na rate./Ionako su svi u minusu./Ionako su svi u kreditima.

Živimo u vremenu kada trenutno zadovoljstvo, ma koliko god koštalo, možemo zadovoljiti ODMAH provlačenjem komada plastike.

I ne da nam je sve dostupno, nego nas sa svih strana bombardiraju: popust ovdje, popust ondje, ti ovo zaslužuješ, ovo moraš imati, ali uz to moraš imati i to…

Upravo sada me prekinuo email divnog naslova-Ispunjavate uvjete za do 50 % popusta. Jedna stranica preko koje se rezervira smještaj u hotelima.

I tako trošimo…

I uhvatimo se u situaciji gdje radimo samo zato da platimo ono što nam više čak nije ni interesantno.

A energija dugovanja nikako nije dobra.

Ne mislim pri tome na kredite za kupnju kuće, ulaganja u poslovanje firme jer vam trebaju strojevi, auto. To su krediti dignuti s namjerom i svjesno i s njima se rješavaju pitanja koja će vam biti od koristi u budućnosti.

Tu mislim na sitna dugovanja koja napravimo iz hira, koja nisu ni isplanirana ni proračunata, nego njima krpamo neke emocionalne rupe. Ponekad se ta dugovanja naberu na preko nekoliko tisuća kuna mjesečno. I to su dugovanja koja osim što nas bacaju u očaj kada vidimo račune uzrokuju i druge zdravstveno-emocionalne probleme.

Prema istraživanjima u svijetu, isto tako i prema mog iskustvu s klijentima, najčešći uzrok anksioznosti i paničnih napadaja je strah za vlastitu egzistenciju.

A kada smo dužni i radimo samo za otplatu dugova taj strah se još pojačava s nezadovoljstvom jer ne možemo biti zadovoljni kada radimo samo za račune, zar ne?

I onda se nađemo kako se vrtimo u jednoj petlji, u kojoj ne vidimo izlaz i minuse pokrivamo iz minusa ili čak dižemo nenamjenske kredite da ih vraćamo.

Naučiti kontrolirati svoje financije, naučiti razlučiti što je ono što nam treba od onoga što želimo, pametno planiranje i praćenje svojih troškova zapravo je veliki oblik rada na sebi.

Jer na taj način učimo ne samo financijsku odgovornost i pismenost nego učimo i emocionalnu i mentalnu stabilnost i čuvamo naše zdravlje.

Zato neka vam jedna od novogodišnjih odluka bude-SVJESNO BRINUTI O SVOJIM FINANCIJAMA.

Možda će Vas zanimati
dječja štednja

A zapravo nismo svjesni koliko je na nas destruktivna energija dugovanja i koliko uz određenu dozu samokontrole možemo to izbjeći.

Divan mi je ovaj portal Žene i novac jer zapravo radi na tome da preuzmemo našu financijsku situaciju pod kontrolu i zagospodarimo našim novcem. Jer novac je dobar sluga, loš gospodar!

Vrlo često radim s klijentima na njihovim strahovima, anksioznostima i paničnim poremećajima i gotovo UVIJEK je to povezano s budućnošću. I na moje pitanje što ih to točno plaši u budućnosti prvi uzrok je egzistencija povezana s financijama.

 

Piše: Danijela Medaković, danijela@tapkanje.eu, EFT praktičarka, tapkanje.eu

Foto: Ingram Image

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh