Upravo čitate
Di su pare iz EU fondova? Novca ima, samo ga morate uzeti

Di su pare iz EU fondova? Novca ima, samo ga morate uzeti

Ing 33594 128222

Nedostatak novca za vaš poduzetnički projekt nije razlog da ne krenete ili da ne realizirate svoju poduzetničku ideju. To je samo jedan od izgovora jer novca ima.

Mogućnosti financiranja

FAZA 1.: Tek krećem u poslovni pothvat

Za financiranje poduzetničkog projekta koji je tek u povojima, a vi već jeste ili se planirate prijaviti na burzu rada, svakako iskoristite mogućnost povlačenja sredstava za samozapošljavanje. Moguće je ostvariti čak do 100 000 kn bespovratno. Sama prijava nije previše komplicirana, potrebno je izraditi suvisli poslovni plan, prikupiti nekoliko dokumenata, proći edukaciju za samozapošljavanja i možete se prijaviti. Sredstva možete iskoristiti za kupnju opreme, ulaganje u marketing, edukaciju, troškove računovodstva, plaćanje doprinosa na plaću… Solidna cifra za start poslovanja, samo ju trebate pametno iskoristiti.

Link s više informacija: http://mjere.hr/mjere/potpore-za-samozaposljavanje/

U ovoj fazi, tek krećem, vidite koliko imate vlastitih sredstava, koliko i od koga u slučaju potrebe možete posuditi i naravno izuzetno je važno da imate realan poslovni plan koji pije vodu. Iako u ovoj fazi još nemate tvrtku ili obrt možete se prijaviti i za korištenje zajmova pri HAMAG BICRO. Maksimalni iznos je 50 000 eura, kamate 0,5-1,5%, ovisno o županiji iz koje dolazite. Sredstva se mogu iskoristiti za kupnju materijalne i/ili nematerijalne imovine te za obrtna sredstva, ali u trenutku odobrenja zahtjeva već morate imati pravnu osnovu odnosno otvorenu tvrtku ili registriran obrt na čiji račun će se isplatiti novci.

Više na linku: https://hamagbicro.hr/financijski-instrumenti/kako-do-zajma/

Imajte na umu da postoje i mogućnosti crowdfundinga. Ako uistinu imate neku inovativnu ideju postoji mogućnost financiranja uz pomoć financijskih fondova. Vidi: https://filrougecapital.com/hr/

FAZA 2.: Krenula sam, poslovanje se razvija, trebam financije za daljnji razvoj

Osim već spomenutih ESIF zajmova kod HAMAG BICRO, postoje i povoljni krediti HBOR-a https://www.hbor.hr/kreditni_program/poduzetnistvo-mladih-zena-i-pocetnika/, ali i druge mogućnosti. Velike tvrtke jednom godišnje potpomažu zanimljive projekte. Ovdje su samo neki od njih:
Zagrebačka banka, Zaba start http://www.mojzabastart.hr/home/
Phillip Morris, Pokreni nešto svoje https://pokreninestosvoje.hr/

Također, redovno pratite službene stranice svojih lokalnih gradova, općina i županija jer mnoge od njih redovno raspoređuju određena sredstva za financiranje poduzetničkih projekata.

Sredstva iz nacionalnog budžeta

Možda će Vas zanimati
Kako Pokrenuti Svoj Modni Biznis

Na primjer, Ministarstvo turizma svake godine raspisuje poziv za Jačanje konkurentnosti turističkog sektora, Ministarstvo poljoprivrede za drvnu industriju, Ministarstvo kulture za poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama… Uglavnom, pratite stranice sebi nadležnog ministarstva jer prilike postoje.

Naravno, šećer na kraju, tu su i sredstva iz EU fondova. Iako je operativno razdoblje na izmaku (2013.- 2020.), još uvijek postoje otvoreni pozivi na kojima ima sredstava, pa ako vam je potrebno certificiranje proizvoda, planirate odlazak na inozemne sajmove ili imate odličan inovativan proizvodi, predlažem da provjerite otvorene pozive na https://efondovi.mrrfeu.hr/MISCMS?op=kk&status=Otvoren ili nam se obratite za pomoć.

Isto tako za one koje djeluju u području poljoprivrede ove godine bit će još prilika za povlačenje sredstava preko mjera ruralnog razvoja. Na primjer, za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti (za postojeći OPG) moguće je ostvariti 50 000 eura, za daljnji razvoj nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnom području 200 000 eura. Više o mjerama ruralnog razvoja možete pronaći: https://ruralnirazvoj.hr/natjecaji/
Što se tiče sredstava iz EU fondova, iduće godine kreće novo operativno razdoblje 2021. – 2027., tako da će prilika za povlačenje bespovratnih sredstava biti.
Ako imate konkretna pitanja za neki od spomenutih poziva ili natječaja pošaljite nam mail sa svojim upitom.

Piše: Kristina Androlić, Androlić konzalting, androlic@androlic-konzalting.hr, www.mentorica.biz

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh