Upravo čitate
Definicija pristojnosti nema veze sa spolom – Zašto je dobro zauzeti se za sebe i ne dopustiti da te drugi nadglasavaju?

Definicija pristojnosti nema veze sa spolom – Zašto je dobro zauzeti se za sebe i ne dopustiti da te drugi nadglasavaju?

Većina nas koji smo odrasli u tradicionalnim hrvatskim obiteljima je odgajana na konvencionalan i, usuđujem se reći, konzervativan način. Sjećam se bake kako je redovito govorila: nemoj se zamjeriti nikome, zašto moraš biti tako glasna, diži se starijima u tramvaju…

ženska Pristojnost

Dugo me je to pratilo kroz život, dok nisam shvatila da nismo mi stvoreni da bi stalno pazili što drugi misle ili udovoljavali drugima.

Kao – drugi su bitniji nego mi sami. Kao važno je biti pristojan i miran, pogotovo ako si žensko.

Prije puno godina (dok sam bila naivna i mlađa), sjećam se da sam tolerirala puno više nego što to radim danas. Znam da je to vjerojatno prednost iskustva i godina, ali oduvijek sam znala da čovjek mora izgovoriti stvari koje nas smetaju.

žena Priča

Ako predugo držimo stvari u sebi – ili ih pokušamo pogurati pod tepih – te iste stvari će prije ili kasnije izaći na vidjelo.

A kad izađu, Bože pomozi.

Davno mi je, sada bivša, prijateljica rekla da me ljudi poštuju kada uđem u sobu. Da me ne prekidaju u pola rečenice, dok su nju redovito doživljavali kao svojevrsnu folericu.

Ne znam zašto mi je to ostalo u sjećanju i znam da to tada nisam doživljavala kao neki kompliment, ali sada kada gledam unazad – tu ima puno istine.

Nisam nikada bila od onih koji se foliraju i nikada nisam voljela ljude i situacije od kojih bi mi se vrtio želudac. Kažu da intuicija čini čuda. Zato sam valjda veliki zagovornik prakticiranja sarkazma ili kako ga ja zovem: alat za obranu od ljudske gluposti.

Žena nauči i povisiti ton glasa jer mora. U suprotnom nas nadglasaju.

Možda netko to doživljava kao bezobrazno ili nepristojno, ali zapravo to znači: žena si, nemoj biti glasna. A ako si pak sarkastična i glasna, ajme eto ubitačne kombinacije.

Više ne dajem ljudima za pravo da me prekinu u pola rečenice i ne prestajem pričati ako se netko ubaci u razgovor. Pogotovo ako je muškarac. Jer ja bi kao trebala prekinuti svoju misao jer gospodin ne može pričekati svoj red.

Reći ću oprostite, nisam završila ili, još bolje, neću se obazirati na prekid, već ću dovršiti svoju misao. Uostalom, ako netko ne zna slušati, zašto misli da zaslužuje da ga se čuje?

Volim ljude koji su real, autentični. Oni na čijim licima možemo točno reći što misle, čak i kada ne izgovore ni riječ.

Megafon žene

Jedan od mojih bivših kolega je znao reći da moje lice ne moze sakriti ono što stvarno mislim. I tu je bio u pravu. Najbolja kvaliteta mi je reći što mi prvo dođe, nisam od onih koji kalkuliraju.

Možda će Vas zanimati
gubitka posla

Ponekad ljudima to ide na živce, ali budimo realni, to su oni koji se boje reći što stvarno misle. Kaže mi mama da bi možda trebala ponekad razmisliti prije nego beknuti, ali draže mi je reći nego prešutjeti.

Primijetila sam to kod puno žena koje poznajem. Ponekad im treba da ih malo poguraš na vlastitom primjeru jer odgoj ostaje usađen i ponekad je teško ići protiv onoga što su nas godinama učili.

No, sva sreća, stvari se mijenjaju.

Mlađe generacije žena su drugačije odgajane. Imaju nepristojniji mindset.

Mi bismo na Balkanu rekli da su bezobrazne. Mišljenja sam da tako i treba biti.

Budite glasne žene moje, nedajte se prekinuti u pola rečenice ili nadglasati od nekog s dubljim tonom glasa.

Ne obazirite se na ujedljive komentare da biste trebale biti pristojne jer moja definicija pristojnosti nema veze sa spolom.

Piše: Antonija Žunec; azunec@yahoo.com

Foto: Pexels, Unsplash

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh