Upravo čitate
Biti poduzetnica – kakav je to osjećaj sreće i slobode?

Biti poduzetnica – kakav je to osjećaj sreće i slobode?

Biznis žena

Kako je samo genijalan osjećaj kad pod zanimanje mogu napisati poduzetnica. Wow! Po meni je to tako velika i moćna riječ jer predstavlja nekog tko nešto poduzima, stvara, vodi i pokreće. 

Posao direktora

Prije koju godinu našla sam se na ovoj poziciji sasvim neočekivano. Naslijedila sam obiteljsku firmu s tradicijom dužom od 25 godina. Iako sam godinama zaposlena kao administrator, preko noći sam postala direktor. Još jača riječ od poduzetnika. Zamislite samo. Kada bih dogovarala sastanke, radeći i druge poslove osim administratorskih (jer kad radiš za sebe, radiš sve, čak i koji put na istovaru robe iz šlepera jer su kolege na terenu ili bolovanju), onda bih obično više voljela dogovoriti sastanak s trgovcem. Zato što kada mi kažu kako će mi dati direktora, zatitram od nekog strahopoštovanja, veličine, kao da znači nešto više od običnog trgovca.

Glupost! Sve je to igra ega. Nije taj direktor veći od jednog važnog zaposlenika bez kojeg ni taj direktor ne bi mogao biti direktor, bez tog jednog kotača koji pokreće firmu, koji daje zadnje atome sebe kako bi zaradio svoju plaću, kome je stalo da se posao razvija dobro jer ako je tako i on će biti siguran. Sretan je svaki onaj vlasnik poduzeća koji ima ljude uz sebe, a ne protiv sebe.

A što kada otkriješ kako jedan, taj koji ti je otpočetka bio malo sumnjiv, radi protiv tebe? Ili još gore, radi godinama uredno, rastete zajedno i onda, najednom, nešto se desi i nestane taj netko u njemu i zamijeni ga onaj kojem ne možeš vjerovati. Što napraviti u tom slučaju? Slušaš savjete sastrane, netko bi ovako, netko onako, a lomiš se jer se miješaju emocije, jer, iako znaš da je posao samo posao, ipak to nije.

U tom slučaju slušaš svoje emocije, ali one iskonske, one prve. Kad se um umiješa, nastane pomutnja. Kad se pomiješaju tuđa iskustva, tuđi savjeti, nastane još veća pomutnja jer nijedan odnos nije isti. Ne može nitko imati isti odnos s nekom osobom. Svaki odnos dvije osobe je unikatan.

Novac ili položaj nisu znakovi osobne vrijednosti

Pitanje je samo koliko je čovjeka u tebi. Hoćeš li na sve gledati kao zaradu ili ćeš uz zaradu cijeniti i istinske ljudske vrijednosti, brigu, trud, poštovanje, razumijevanje?

Gledajući i slušajući, po meni velike ljude koji su ostavili trag, primjećujem kako su redom svi bili upravo to-ljudi. Velik zapravo znači biti malen. Biti svjestan svoje vrijednosti, ali je ne uzdizati iznad drugih. Time ću se voditi i time se vodim.

Žao mi je samo što prije koju godinu profesorici na ekonomiji nisam dala savjet, a radila sam već na ovoj poziciji. Rekla je nama studentima kako je jedini i osnovni cilj svakog poduzetnika dobit.  Toliko mi je krivo što joj nisam rekla kako se ne slažem s njom.

Nemojte djecu učiti kako je jedini motiv novac. Učite ih krivo. Jako je važan, ali zar nije još važnije od same dobiti to što ste nekome dali siguran posao? To što će i njegova obitelj biti sigurnija. To što će i on time biti sretniji, to što zajedno stvarate nešto, to što stvarate temelje za sigurniju budućnost.

A što s gospodarstvom profesorice? Zar nije to bitno i za naše gospodarstvo? Zar nije bitno da je što više malih pokretača jednog velikog kotača? Tako ja vidim poduzetnika. Sada, nakon više iskustva i s vlastitom potvrdom, usudila bih joj se proturječiti. Jedino iskustvom možemo pričati. Tako je najispravnije. Tako znate da vaša riječ nije samo riječ, već da ima težinu proživljenog.

Ono što sam naučila radeći kao poduzetnik, vezano je za ono što krijem duboko u sebi. Shvatila sam kako kroz izazov svog posla radim i na svojem osobnom razvoju, kako osjećam osobno postignuće iz dana u dan, osjećaj zadovoljstva. Probijam neke granice i strahove koji su me sputavali u rastu,. Koliko inovativnost može biti zarazna ako urodi plodom. U svemu tome mogu biti i kreativna te pronaći neki dio sebe za koji nisam ni slutila da postoji. Možda mogu biti i ona iskričava, pobuđujuća promjena u nekome, isto kako su i meni ljudi koji me nadahnjuju.

Neprijatelj na poslu

Vratimo se sada na one ljude koji rade protiv vas. Bitno je znati kako ne rade protiv vas, već samo protiv sebe. Gledala sam kako jedan takav, misleći kako će zaraditi na nama, iskoristiti nas, lagano, polagano, iz dan u dan propada. Nije uspio u svom naumu. Zašto? Zato jer je mislio da je velik, tako se ponašao, šepurio, smijao nam se iza leđa i gle, nije mu uspjelo. Naše poduzeće, naši ljudi, vrijedni radnici, vrijedni kolege, naš timski duh, našu stijenu, koju smo godinama izgradili, ne može netko lažan srušiti samo tako. Zašto ne može? Zato što je građena poštenjem, trudom, a na kraju, usudim se reći, i ljubavlju.

Možda će Vas zanimati

 

Veliki smo jer smo mali. U tome je tajna. Poduzetnik, direktor, kako god nazivali nekog, može biti uspješan i može ostaviti trag čovječanstvu samo ako je čovjek. Tu nema ega, nema taštine. Ionako je najbitnije kakav trag ostavimo na drugom biću. Budite poslovni, budite poduzetni, ali sačuvajte sebe i darujte sebe. Takvi isti to će i prepoznati, a to želite.

Uspjeh zagarantiran!

 

Piše: Vjekoslava Veldić; vjekoslava.veldic@gmail.com

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh