Upravo čitate
Biljana Cerin – Novac je za mene vrijeme. Lakše mi ga je zaraditi nego uštedjeti.

Biljana Cerin – Novac je za mene vrijeme. Lakše mi ga je zaraditi nego uštedjeti.

Biljana Cerin

Razgovarali smo s Biljanom Cerin, vlasnicom Ostendo Consulting, firme za informacijsku sigurnost. Nedavno se našla i na popisu top 50 najutjecajnijih žena prema britanskom SC Magazinu.

ŽIN: Što je za tebe novac, što ti novac predstavlja?

Biljana: Vrijeme. Najbolje utrošenim novcem smatram onim utrošenim na vrijedna iskustva i doživljaje, na ljude koje volim i s kojima želim provoditi vrijeme te novcem uloženim u vlastiti razvoj i razvoj onih do kojih mi je stalo, prvenstveno svoje djece, naravno. Novac mi pomaže da uštedim vrijeme na aktivnostima koje ne volim, kako bih imala više vremena za aktivnosti koje volim i ljude kojima se želim posvetiti.

ŽIN: Kako bi opisala svoj odnos s novcem? Mijenja li se on tijekom godina?

Biljana: Uvijek mi je stav bio bolje zaraditi, nego štedjeti. Smatram da ga je i teže štedjeti, nego zaraditi. S godinama samo jasnije vidim za što mi zapravo treba, a i imam nekako općenito ležerniji odnos prema njemu – nikad nemam potrebu čuvati novac, uvijek on nekako dođe, ode… Ovisi o učinkovitosti poteza koje poduzimam u vezi s njim, procjene rizika. S godinama te su procjene ispravnije i potezi učinkovitiji. Ipak, trudim se dio novca imati u štednji, ali ne u obliku zabetonirane štednje.

Ne podržavam kupnju dodatnih nekretnina i dugotrajno držanje novca na štednim računima, ima mnogo pametnijih načina za ulaganje i štednju. Ulaganje u znanje, iskustva, nove projekte, ljude, tvrtke… Sve su to rizičniji postupci, ali potencijalno donose znatno veću dobit od jednostavnog čuvanja novca na računu ili u betonu.

ŽIN: Na što najviše trošiš? U što ulažeš? Kako štediš? 

Biljana: Na uštedu vremena, na putovanja, na obiteljske odmore – to su definitivno najveći pojedinačni troškovi. Nisam ljubitelj stvari, izuzev onih stvari koje će meni i mojoj obitelji omogućiti da steknemo zanimljiva zajednička iskustva. Štedim onoliko koliko je nužno za nekakav oslonac u slučaju da zatreba, a ostalo ulažem u dionice. Što se tiče praktične, svakodnevne štednje – ne kupujem ono što mi ne treba, u kupovinu idem ciljano, nastojim odabrati ispravan omjer cijene i kvalitete. Ne bacam novac – primjer čistog bacanja novca su za mene cigarete – oduvijek mi je asocijacija na cigaretu bila zamotana novčanica, spaljena i ispuhana kroz dim u zrak, a zatim i nepotrebni liječnički troškovi koji obično idu s navikom pušenja.

ŽIN: Savjet mlađoj sebi?

Biljana: Bilo je par pogrešaka što se tiče upravljanja novcem u mojim mlađim danima – što iz namjere da pomognem drugima, što iz nerazumijevanja svih aspekata pojedinih investicija – savjet bi bio, prvo dobro prouči sve rizike kojima se izlažeš takvim postupkom, na način da ih zaista razumiješ, a onda odluči hoćeš li postupiti kako te traže. Konkretno, radilo se o jednom jamstvu za kredit i jednom pogrešnom ulaganju, no to je oboje bilo zbog vlastite naivnosti i neiskustva. Neke stvari naučite samo kroz godine.

ŽIN: Kako ti je kao ženi u pretežno muškoj IT industriji?

Biljana Super. Uvijek me pitaju to pitanje, sljedeći tjedan sudjeljujem na panelu na tu temu u Bruxellesu. Moja iskustva su uvijek bila pozitivna, od početka studiranja do danas. IT industrija je industrija temeljena na znanju, a znanje nema spol. Jasno mi je da postoje problemi s kojima se žene u toj industriji suočavaju, međutim, vlastitog iskustva s takvim problemima nemam. Uočila sam da žene u IT-u ponekad imaju manjak samopouzdanja i nastoje izbjeći javne nastupe. To je nešto što pokušavam ispraviti kroz aktivnosti kojima se bavim – pomažem im da ulažu u sebe i svoje znanje, samim time jačaju samopouzdanje, te da iskoriste prilike da pokažu svijetu što znaju i mogu.

ŽIN: Kako upravljaš s novcem budući imaš vlastiti biznis… 

Biljana: Nastojim novac od firme smatrati potpuno odvojenim od vlastitog novca. Biznis ne može uspjeti ako kontinuirano ne ulažete u njegov razvoj, u nove poslovne prilike, nove ideje i inicijative, ljude, partnere. Imali smo dosad nekoliko neuspješnih, ali isto tako i velik broj uspješnih, inicijativa i investicija. Jednom mi je jedna prijateljica rekla da je ono što čini razliku između naše tvrtke i ostalih to što se mi ne bojimo probiti led u ponudi određenih novih rješenja i usluga – ne bismo bili u stanju stalno probijati led da nismo toliko toga dosad naučili, što na uspješnim, što na neuspješnim potezima, koje ne bismo nikad imali priliku poduzeti da nismo riskirali i ulagali u razvoj poslovanja.

ŽIN: Što si sinove naučila/učiš o novcu?

Biljana: Povremeno im zadam zadatke iz stvarnog života – stavim ih u realnu situaciju, opišem parametre i zatražim da mi daju svoje viđenje opisane situacije. Nedavno su dobili zadatak da opišu svojih prvih nekoliko godina nakon završetka fakulteta: koliku bi mogli imati plaću, gdje će živjeti, kako će snositi troškove, koliko će im za to trebati novaca, koliko i do kad trebaju zaraditi ili uštedjeti kako bi si mogli priuštiti sve što žele imati.

Možda će Vas zanimati
Paula Guerreiro W2atfirhdik Unsplash

Želim da imaju potpuno jasnu sliku o tome što to znači živjeti od plaće, koje preduvjete trebaju ispuniti kako bi imali dobru plaću, koje su im alternative na raspolaganju ukoliko zaključe da ne žele raditi za plaću, i što već sad moraju poduzeti kako bi to ostvarili.

Jednostavno, tjeram ih da razmišljaju o stvarnom životu stavljajući ih u stvarne situacije. Ne dopuštam da misle da će se netko ili nešto samo od sebe pobrinuti za njih, ili da će im sve na neki neobjašnjiv način pasti s neba u rukeželim da prepoznaju važnost vlastite inicijative, akcije, poduzimanja, upoznavanja novih ljudi, stjecanja novih znanja i iskustava, a ne da se prepuste čekanju, brizi, ili drugima.

ŽIN: Misliš li da vitalnost ima utjecaja na zaradu (ovo je jer stalno vježbaš)? 🙂

Biljana: Itekako. Vježbam tri puta tjedno i nastojim bar jedan dan u vikendu provesti aktivno. Što više vježbam, imam više energije, a samim tim i više volje i vremena za posvetiti se kako aktivnostima i ljudima koje volim, tako i aktivnostima koje donose zaradu.

Biljana Cerin, vlasnica Ostendo Consulting, članica (ISC)2 (International Information Systems Security Certification Consortium)

Razgovarala: Kristina Ercegović; kristina@zaokret.com, urednica portala

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh