Ako ćete imati puno novca, hoćete li nekome drugome oduzeti moć, nekog drugog učiniti da se osjeća manje vrijednim?
Trenutno čitate
Ako ćete imati puno novca, hoćete li nekome drugome oduzeti moć, nekog drugog učiniti da se osjeća manje vrijednim?

Ako ćete imati puno novca, hoćete li nekome drugome oduzeti moć, nekog drugog učiniti da se osjeća manje vrijednim?

Sanja Plavljanic Sirola
novac i moć

Kad bi vas netko upitao posjedujete li vlastitu moć, što biste rekli? Vjerojatno na prvu: Da!

No, ako dublje uronite u ovo pitanje, ono vam može dati zanimljive i važne odgovore o vašem odnosu s – novcem! Pogotovo ženama. 

Zapravo je ovaj tekst namijenjen svima vama koje imate osjećaj da se niste sprijateljile s novcem, da ga na neki čudan način izbjegavate ili vam se pak čini da vam curi kroz prste, da ga ne možete zadržati.

Na površinskom nivou, većina nas novac doživljava kao čarobni štapić – ono nešto što može mnoge naše želje pretvoriti u stvarnost. No ako ga tako gledamo, može nam biti sasvim nejasno zašto do tog čarobnog štapića tako naporno ili pak premalo dolazimo, kad je on nešto što bi nas radovalo. Kako bismo uopće mogle imati podsvjesnu odbojnost prema tome?

No, što se događa ako riječ novac zamijenimo riječju MOĆ?

Možete li osjetiti kako je možda ono sa čime se niste sprijateljile zapravo – moć, kako nju izbjegavate uzeti za sebe, kako nju puštate da vam curi kroz prste?

Je li moguće da na nekoj dubljoj razini zapravo izbjegavate biti – moćne?

Ispričat ću vam kako sam jednog ljeta došla do svojih osobnih važnih spoznaja upravo na ovu temu.

Moja prijateljica Marina Nardin i ja obje smo još davno završile školu za integrativne terapeute (upravo ona me na to i nadahnula) i zatim prolazile različite druge edukacije. Tako da se obje danas, svaka na svoj način, bavimo pomaganjem ljudima da budu sretniji i autentičniji.

Jednog smo se ljeta nas dvije zajedno vraćale s vikenda na Krku. Marina je vozila, sipila je lagana kiša, a mi smo u razgovoru došle na temu obilja. Sa svojim alternativnim prijateljicama uvijek volim voditi takve razgovore koji ulaze u bit, u ono što je ispod, u intuitivne, psihološke ili energetske uvide.

I tako sam, u jednom trenutku, ispričala Marini kako još nisam osvijestila svoj glavni blok prema puno novaca. Uvijek bih lako materijalizirala novac za sve što mi je bilo važno, čak i za daleka putovanja, ali kao da je nešto u meni osjećalo snažnu odbojnost prema tome da imam puno.

Upitala sam Marinu što misli, na koji način da najbolje osvijestim tu blokadu? Rekla sam joj kako sam osvijestila mnoge druge brane i uvjerenja usađena u djetinjstvu, ali čini se da mi je ona temeljna još uvijek skrivena.

Marina je rekla neka zatvorim oči, a zatim je dohvatila svoju veliku torbu i naglo mi je bacila na krilo. Drži to! Upravo si dobila milijun eura! Zamisli da ih držiš u rukama. Kako se osjećaš? 

Zbunjeno, uzbuđeno…, pokušavala sam osjetiti kakav bi osjećaj bio da je to stvarno istina. Ima li nekih negativnih osjećaja? Osim zbunjenosti, zapravo ne. U miru bih napravila plan što s tim.

Idemo onda dalje, zamisli da s tim milijunom u rukama stojiš pred svojim roditeljima. Što se događa?– vodila me korak dalje Marina.

Uživila sam se u novu sliku. Držim te svoje velike novce u rukama, a ispred mene mama i tata. Uh, nelagoda snažna! Odbojnost. Grč u želucu. Zašto pobogu? I onda shvatim, osjetim: kad bi se to dogodilo, ja bih imala osjećaj da sam vlastitim roditeljima oduzela moć, da sam njih, njihovu zaradu, njihov trud i na kraju, želju i potrebu da meni ponekad pomognu, odjednom umanjila i obezvrijedila. Ako imam puno novaca, time obezvrjeđujem svoje roditelje. Ošinula me ta spoznaja kao munja!

A da vidimo sada kako je s tvojom obitelji! – kaže Marina dok kiša rominja po prednjem staklu, a mi autom prolazimo pored Karlovca. Ja i dalje oči držim zatvorene.

Više
pošto svjesnost

Zamisli da si muža i sinove pozvala u neki luksuzni restoran na ručak, ti častiš, neka naručuju što god žele.
Zamišljam. Ja sam baja na čelu stola koji časti. Uh. Opet grč u trbuhu. Osjećaj kao da time svojemm suprugu oduzimam moć. Još jedna munja od spoznaje.

Približavamo se Zagrebu, a ja ne mogu vjerovati do kakvih sam važnih spoznaja upravo došla: dakle ja podsvjesno odbijam imati moć (=novac) jer ne želim ugroziti, umanjiti, uzeti moć ljudima koje volim! Kakvo suludo podsvjesno uvjerenje! A tako snažno.

No Marina me vodi još malo dalje: Sada zamisli taj osjećaj moći, ali osjeti da imaš pravo na njega, da si ga sebi uzela, osjećaš ga dijelom sebe i to ti je prirodno. I zamisli kako govoriš svima svojim najbližima : Volim vašu moć, ali volim i svoju moć!
Zamišljam. U mislima izgovaram. I shvaćam da se nitko ne ljuti. Čak im je drago. Čak mi djeca čestitaju… Jedna je suza kliznula niz obraz. Dopustila sam si vlastitu moć.

Pa sada pozivam i vas da budete iskrene prema sebi, zatvorite oči i osjetite – muči li možda i vas, negdje u tajnim dubinama, da ćete, ako ćete imati novac (= moć) – nekome drugome oduzeti moć, nekog drugog učiniti da se osjeća manje vrijednim?

Možete li sebi dopustiti i usuditi se stvarno biti moćne? Onako istinski, dubinski, stojeći čvrsto u tome?

Jer stvari su često obrnute – neće nam novac jednog dana donijeti moć da živimo kako želimo, nego prvo trebamo osjetiti da smo zaista spremne stati u svoju moć, biti moćne u svojoj srži, pa će novac odgovoriti na tu našu energiju.

Meni sve više odgovara!

Foto: Unsplash

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
1
Konkretno
1
Motivirajuće
3
Nejasno
0
Za podijeliti
1
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice