8 najčešćih pogrešaka u ljubavnim odnosima koje su nam priznale naše čitateljice
Trenutno čitate
8 najčešćih pogrešaka u ljubavnim odnosima koje su nam priznale naše čitateljice

8 najčešćih pogrešaka u ljubavnim odnosima koje su nam priznale naše čitateljice

Paula Latinovic
pogreške u ljubavnim odnosima

Naše gošće na Business Cafe eventima, rekle su nam kako im je za uspjeh bio ključan odabir privatnog partnera i oca svoje djece.

U našoj velikoj FB grupi, pitali smo (kroz objavu) koje su vaše najčešće pogreške koje ste napravili u partnerskom, ljubavnom odnosu. Evo što ste nam rekli.

  • ČITANJE MISLI I IZBJEGAVANJE SUKOBA

Često mislimo da nam partner čita misli, no to nikako nije istina. Uvijek treba jasno iskomunicirati što nam je u planu, što točno želimo ili jednostavno iskreno reći kako se osjećamo.

Ukoliko strepimo da će nas osoba ostaviti i otići, onda možda i nije ona/j pravi/a za nas. Prava osoba će nas saslušati, možda će se i uvrijediti na ono što ćemo reći, no svakako će promisliti o svojim postupcima i svemu ostalome o čemu je bilo riječi.

Razgovarajte o tome što vas ljuti, što vas čini sretnima, kakva su vaša očekivanja i ništa ne gurajte pod tepih.

Ništa se u životu ne podrazumijeva. Iz stava o čitanju misli, često se može iznjedriti pasivna agresija pa, umjesto da sve što nas muči kažemo partneru, krenemo se žaliti svima ostalima osim njemu. Realno, znamo ako muškarcu kažemo (makar mrkim pogledom) da je sve u redu – on će to i misliti. Dakle, muškarci su direktni, a tako treba i s njima postupati.

  • PREMALO POSVEĆENOG VREMENA VEZI vs. PREVIŠE DAVANJA

Dio čitateljica reklo je kako sebe nisu nikad stavljale na prvo mjesto, dok je drugi dio rekao kako nisu odnos stavljale na prvo mjesto. Bolje rečeno, prve su zaključile da su premalo vremena proveli pričajući, u razgovoru, onim lijepim gdje želimo podijeliti s partnerom naš uspješan dan, ali i u onim težim diskusijama.

Neke su se podredile muškarcu – kuhale mu, peglale, pa se pretvorile u svojevrsnu majku. Pri tome su zanemarile sebe, svoje zdravlje i osobni rast. Budući da u Hrvatskoj još uvijek vlada (balkanski) patrijarhat, žene se kroz odgoj uči da trebaju služiti muškarcu.

Osim toga, mnoge su priznale kako su svoje partnere morale voditi kroz život, navigirati ih i konstantno usmjeravati. Čim te podrške nije bilo, njegov uspjeh je izostajao.

Partneri, svakako, trebaju biti podrška jedno drugome, raditi kompromise i pomagati si kada god to mogu. No, isto tako, žena ne bi smjela muškarcu biti jedini oslonac, a naravno ni muškarac ženi.

I nikada, u svoj toj gužvi djece, posla, nemojte zaboraviti na sebe, svoje zdravlje i osobni rast i razvoj.

Katarina je rekla – Od prvog izlaska, postavi standard kako želiš da te tretira, od prvog dana useljenja ako ne želiš tradicionalni muško-ženski odnos – promijeni paradigmu kako će dinamika u kućanstvu izgledati.

  • RADITE SVE UMJESTO PARTNERA

Ok, ako već toliko pospremate za njim, nosite mu čašu vode, a sjedi dva metra od iste čaše, kako se to sve očekuje? Jednom treba reći ne.

Naša kolumnistica Dragana Mladenović, inače NLP trenerica, rekla nam je u svojoj kolumni kako je i ona govorila kako sve mora, pa se i ljutila na svog partnera kako on ništa ne radi. A kada bi on i htio nešto napraviti u kućanstvu – žene obično krenu s rečenicama, neka, ja ću, ma nemoj ti, ja ću to bolje.

I na kraju, muškarac se navikne na takav odnos i digne ruke u zrak jer se boji pogriješiti. Zato je važno pružiti drugoj osobi slobodu.

  • IZBJEGAVANJE MONEY-TALKA

Najteže se uskladiti ako dva partnera dolaze iz dva različita okruženja. Jedan gdje se novac trošio iracionalno, gdje se njime nije upravljalo, a recimo druga osoba koja dolazi iz okruženja gdje se pazilo na svaku kunu. Zato je važno razgovarati o novcu, koja su naša očekivanja, želimo li štedjeti, imati zajednički budžet ili ne itd. I, naravno, nemojte biti bankomati svojim partnerima.

  • OČEKIVANJA

Mnogi očekuju da će njihov parner/ica biti njihova kopija – da će razmišljati i ponašati se identično kao on/a. Ipak, treba dati prostora drugoj polovici da izrazi svoje mišljenje bez previše uplitanja druge strane. Pustiti ga da bude on/a.

  • NEDOSTATAK POVJERENJA

Naš kolumnist, poduzetnik (i jedan od rijetkih muškaraca u grupi) Tomislav Lneniček, naveo je nedostatak povjerenja kao ključnu kariku u svim odnosima.

Povjerenje je ključ svakog odnosa. Ono se izgrađuje godinama i nestaje u sekundama. Upravo je povjerenje ključna karika svakog odnosa. Posebno je važno iz sljedećeg razloga. Muškarci su, hajmo ih nazvati informatičkim rječnikom, jedinice i nule. Žene su kompleksnije. Kompleksnost skriva emocije, a posebno urođeno majčinstvo – brigu za druge.

Više
novac i moć

  • PRETPOSTAVKA DA ĆE SE PARTNER PROMIJENITI

Zato je u početku potrebno pronaći nekoga kompatibilnog, a ne se držati uvriježenog mišljenja kako ćemo mi svog partnera odgojiti i naučiti da se ponaša baš kako nama paše. Možda smo onda izabrale krivog? Jedno je kompromis, a drugo je tražiti nekoga da bude nešto što nije.

  • PRENOŠENJE STARIH OBRAZACA U VEZU

Svatko od nas nosi stare obrasce, naučene još u djetinjstvu, u odnose kroz život. Tako mnogi, ne znajući, skaču iz veze u vezu, misleći da je problem u nekome drugome, dok je pravi problem ustvari, vrlo često, u nama samima. Važno ih je, bilo kojom metodom, osvijestiti, a onda kasnije korigirati i raditi na njima. Jednostavno rečeno – radimo na sebi!

Kako rješavati probleme, pogreške i izazove u odnosima?

Tomislav je zaključio:

Prvenstveno, izgradnjom povjerenja, a povjerenje se izgrađuje obostranom komunikacijom.

Najbitnije je da se čujemo, a ne nadglasavamo (galamimo). Izbjegavajte manipulativne igrice u braku i da uvijek jedna strana mora biti u pravu, a druga ne. Izgrađujte win-win odnose.

Ne prebacujte jedni drugima zbog pogrešaka u prošlosti jer to destruktivno djeluje na odnos i uništava povjerenje.

Ključna stvar je da par uči iz grešaka i tako se razvija. Upoznavanjem ste prepoznali što koga smeta, a to znači da pružite uvažavanje jedni drugima. Kako je za ljubav potrebno dvoje, tako je i za svađu potrebno dvoje. Ne zauzimajte stavove (rovove) i ne tražite partnera da radi protiv sebe i svojih uvjerenja, ne vršite pritisak i emotivne ucjene.

Znači parovi – poštujte i uvažavajte jedni druge, a to je formula za dug i sretan život.

Foto: Unsplash

Koja je vaša reakcija na ovaj članak?
Edukativno
3
Konkretno
1
Motivirajuće
4
Nejasno
0
Za podijeliti
0
Pogledaj komentare

Napiši odgovor

Your email address will not be published.


© 2016 Žene i novac. Sva prava pridržana.

Zaokret Grupa - Business Cafe, KristinaErcegovic.com

Povratak na vrh stranice