Upravo čitate
4 činjenice koje trebate znati kod prodaje

4 činjenice koje trebate znati kod prodaje

Kako da prodam

Često prodajni sastanci traju i traju te budu neefikasni ili ne napravimo onaj finalni potez da potaknemo kupca da kupi. Volim to usporediti s nogometom. To je kao da igrate cijelu utakmicu, a ne zabijete gol. Bezveze.

Prodaja je zaista nešto o čemu bih mogla danima govoriti i iznimno je kompleksna jer se ustvari radi o odnosima, a odnosi su uvijek kompleksni.

4 činjenice koje treba znati kod prodaje

No kada bih morala sažeti što je to moramo znati/raditi da bismo prodali, onda bi to izgledalo ovako:

  1. Samopouzdanje – kako se osjećam. Da biste ostvarili dobar dojam, dojam osobe od povjerenja, onda se tako morate osjećati, morate tako izgledati, morate točno tako misliti o sebi. 93 % komunikacije je neverbalna komunikacija – znate li koje poruke Vaše tijelo šalje, a da toga niste i svjesni?
  2. Točka. Znate li da žene prirodno rečenice završavaju uzlaznim tonom? To je ton koji koristimo za pitanja. A želimo li zvučati sigurno onda rečenicu moramo završiti točkom, a ne pitanjem. Da, to je ono kada ne znate kako da završite rečenicu i onda počnete blebetati svašta, a na kraju kažete: i to je to. Ovo je sigurna karta za nesiguran dojam.
  3. Stvorite potrebu umjesto da prezentirate što nudite odnosno neka oni sami kažu da to žele, neka pitaju. Kako? Minimalno govorite, a maksimalno slušajte i ŠUTITE. Sugovornik će u želji da rasplamsa komunikaciju početi pitati. Automatski će se stvoriti atmosfera da on Vas treba. A onda ste na konju.
  4. Zabijte gol – jasno definirajte idući korak, a taj korak mora biti Vaš. Npr. šaljem Vam ponudu do kraja tjedna pa se čujemo da zajedno prokomentiramo. Ne prepuštajte ništa drugoj strani. Jer ako ne vodite igru, onda kaskate, a tako ćete uglavnom dokaskati do čekanja u nedogled ili odbijenice.

 

Ovo bi bili neki ključni faktori koje smatram nužnima za uspjeh na prodajnom sastanku. Naravno, to ne znači da ćete ukoliko sve napravite prodati uvijek i svakome. Nije svatko Vaš kupac. Svaki od njih ima još mnogo finesa i mogućnosti, no o tome detaljnije neki drugi put 🙂

 

Možda će Vas zanimati
moratorij na kredite

Piše: Sanja Gomuzak, prodajna i komunikacijska trenerica
Sofis savjetovanje d.o.o

Foto: Ingram Image

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti osobnih financija. Za točnost podataka ne mogu garantirati, pa svakako savjetujem da sve prije provjerite prije no što se odlučite za bilo kakvu akciju.
POGLEDAJ KOMENTARE (0)

Ostavi Komentar

Your email address will not be published.

2020. © Žene i novac - Sva prava pridržana.

Vrati se na vrh